Koerden en peshmerga’s vieren de bevrijding van Kobani

27 januari 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

De terreurgroep Islamitische Staat (IS) is in zijn geheel uit het Syrische grensstadje Kobani verdreven. Koerdische strijders vierden deze overwinning maandagavond.

Maandag kwamen er al berichten binnen dat Kobani bevrijd zou zijn. Er werd toen geschat dat het nog 24 uur zou duren voordat de stad volledig vrij van terroristen zou zijn.

Viering

De Koerdische militie heeft inmiddels een officiële verklaring uitgedaan over de bevrijding van Kobani. Het grensstadje in het noorden van Syrië is hiermee weer volledig in Koerdische handen. Koerdische strijders en Peshmerga’s vierden de overwinning maandagavond.

‘Wij bedanken alle leden van de Anti-IS coalitie, de brigades van het vrije Syrische leger en onze Peshmerga-broeders voor hun steun tijdens de gevechten’, staat er onder meer in het statement van de Koerden te lezen.

Coördinatie

Waarom is het nu wel gelukt de terroristen te verdrijven? De eliminatie van IS in Kobani is voltooid dankzij de meer dan 700 luchtaanvallen die door de internationale coalitie tegen IS werden uitgevoerd. Dit is bijna driekwart van het totale aantal luchtaanvallen dat in Syrië werd uitgevoerd.

Koerdische activisten zeggen tegen The New York Times dat de overwinning te danken is aan ‘verbeterde coördinatie tussen de Amerikaanse luchtaanvallen en de Koerdische grondtroepen’. Momenteel bevinden zich in het oosten van Kobani nog landmijnen van IS. Koerdische strijders proberen die nu onschadelijk te maken.

Cynici vinden dat de bevrijding van Kobani geen ‘echte’ overwinning, omdat het de ‘keuze van IS’ is geweest om zich terug te trekken. Prominente IS-leden verspreidden op Twitter de boodschap dat ze zich uit Kobani terugtrokken zodat ze hun ‘strijders naar belangrijkere gebieden kunnen sturen’.

Koerdische strijders voerden meer dan drie maanden een hevige strijd met terroristen van IS om het stadje nabij de grens met Turkije. Van Kobani is daarom helaas niet heel veel over: voor de start van de oorlog had de stad meer dan 50.000 inwoners. Daarvan zijn de meesten inmiddels vertrokken.