‘Jordanië laat belangrijke mentor van al-Qa’ida vrij’

05 februari 2015Leestijd: 1 minuut
'AFP'

De Jordaanse autoriteiten hebben de jihadideoloog Abu Mohammed al-Maqdisi vrijgelaten. Waarom precies is nog onduidelijk.

Een bron binnen de Jordaanse veiligheidsdiensten liet dat donderdag weten, schrijft persbureau Reuters. Al-Maqdisi geldt als de ‘peetvader van de jihad’. Waarom Jordanië hem heeft vrijgelaten is nog onduidelijk.

Geen voorstander

De vrijlating van al-Maqdisi komt slechts twee dagen nadat de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) de Jordaanse gevechtsvlieger Moaz al-Kassasbeh levend in brand heeft gestoken. Koning Abdullah van Jordanië bezocht op woensdag de familie van al-Kassasbeh om hem te eren.

De vrijgelaten Al-Maqdisi schijnt geen voorstander te zijn van IS: hij heeft de terreurbeweging in teksten die hij vanuit de gevangenis schreef ‘bloeddorstig, oppervlakkig en zondig’ genoemd.

Opvallend is dat al-Maqdisi wel ooit als mentor voor de voormalige leider van al-Qa’ida in Irak, Abu Musab al-Zarqawi, fungeerde. De zelfmoordterrorist Sajida al-Rishawi, die als wraak voor de verbranding van de Jordaanse piloot werd geëxecuteerd, was de zus van al-Zaqawi. Hijzelf werd in 2006 gedood door Amerikaanse bombardementen.

Het is nog onduidelijk of de voorgeschiedenis van zijn mentor en de actuele ontwikkelingen in Jordanië een rol hebben gespeeld bij de vrijlating.