buitenland

Wie is Sajida al-Rishawi, de vrouw die IS vrij wil krijgen?

26 januari 2015Leestijd: 2 minuten

Islamitische Staat (IS) heeft de Japanse regering gevraagd ervoor te zorgen dat de Iraakse Sajida al-Rishawi wordt vrijgelaten. In ruil daarvoor zouden de terroristen het leven van de Japanse gijzelaar Kenji Goto Jogo sparen.

De ruil kwam afgelopen zaterdag ter sprake in een videoboodschap van IS. Hierin was een foto te zien van het onthoofde lichaam van de andere Japanse gijzelaar Haruna Yukawa, met een voice-over die vermoedelijk van freelance journalist Kenji Goto was. Die zei dat de dood van Yukawa te wijten is aan de Japanse premier. Goto zei dat zijn vrijlating ervan afhangt of het de Japanse regering lukt om de vrouwelijke terrorist Sajihda al-Rishawi, die in Jordanië vast zit, vrij te krijgen. Japanse autoriteiten arriveerden vrijdag in Jordanië om te onderhandelen over de vrijlating van de gijzelaars.

Hotel

Al-Rishawi zit sinds 2005 vast in Jordanië voor betrokkenheid bij een grote zelfmoordaanslag in de Jordaanse hoofdstad Amman. De aanslag werd gestuurd vanuit Irak en het mikpunt was een aantal hotels in het centrum van Amman. Al-Rishawi had het voorzien op het Raddisson-hotel in Amman maar haar bomgordel ging niet af, waardoor ze later gearresteerd kon worden.

Al-Rishawi bekende tijdens een tv-interview betrokken te zijn bij de zelfmoordaanslagen. In het interview beschreef ze hoe haar man ook een bomgordel om had en die ook bij haar bevestigde: ‘Er was een huwelijksceremonie in het hotel. Er waren mannen, vrouwen en kinderen. Mijn man detoneerde zijn bom en ik probeerde het ook, maar het lukte niet.’ Ze werd hierna ter dood veroordeeld.

Hoewel zij haar bekentenis live op tv aflegde, verklaarde al-Rishawi in de rechtszaal onschuldig te zijn. Haar advocaat beweerde later dat haar schuldbekentenis was afgedwongen doordat de Jordaanse autoriteiten haar zouden hebben gemarteld.

Ook werd zij volgens de raadsman door haar echtgenoot gedwongen mee te doen met de aanslag maar had ze niet de intentie de bom daadwerkelijk te laten afgaan.

Bomexperts getuigden echter in de rechtszaal dat het ontploffingsmechanisme van haar bom defect was, waardoor het uiteindelijk niet tot een explosie kwam.

Zus

Sajida al-Rishawi is de zus van de voormalige Al-Qa’ida-leider in Irak Abu Musab al-Zarqawi. Hij zou opdracht hebben gegeven tot de bombardementen in Amman. Al-Zarqawi kwam in juni 2006 om het leven door een Amerikaanse luchtaanval.

Vermoedelijk is de nieuwe eis van IS opnieuw een propagandastunt, aangezien de terreurorganisatie de Jordaanse piloot van de internationale coalitie Moaz al-Kassasbeh in handen heeft. De kans dat Jordanië de Iraakse terrorist al-Rishawi vrijlaat, zonder dat daar een vrijlating van de Jordaniër tegenover staat is klein, zeggen analytici van de FBI tegen CNN. Daarnaast is al-Rishawi een van de grootste terroristen die momenteel in Jordanië gevangen zit. De kans dat de Jordaanse autoriteiten haar in ruil voor ‘slechts één Japanse gijzelaar’ vrijlaten, is dus klein, zeggen experts tegen de Amerikaanse zender.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.