CNN: internationale coalitie tegen IS bombardeert Mosul flink

08 februari 2015Leestijd: 2 minuten

Mosul, de grote Noord-Iraakse stad die in handen is van Islamitische Staat (IS), is zaterdag zeker twaalf keer onder vuur genomen door gevechtsvliegtuigen van de internationale coalitie tegen de terreurbeweging.

Dat zegt een verslaggever van de Amerikaanse tv-zender CNN, die samen met Koerdische milities ten zuidoosten van de stad op de berg Zartak staat.

IS trok in juni Mosul binnen, waarop Iraakse troepen in het gebied massaal op de vlucht sloegen. De terreurbeweging is volgens Koerdische media inmiddels begonnen aan de ontruiming van de tweede stad van Irak.

Marteldood

Volgens de Koerden, die proberen Mosul te omsingelen met als doel de terroristen te verjagen, is het aantal luchtaanvallen op de stad sinds dinsdag fors toegenomen. Toen publiceerde de terreurbeweging een video waarop is te zien hoe de Jordaanse piloot Moaz al- Kassasbeh levend wordt verbrand en waarvan de beelden zijn verspreid via het internet.

De marteldood van de Jordaanse vliegenier riep erg boze reacties op in zijn thuisland. Jordanië heeft het aantal luchtaanvallen opgeschroefd. De Jordaanse minister van Binnenlandse Zaken zei dat het land de extremisten van IS zal opsporen waar ze ook zijn, om ze uit te roeien.

Veiligheid

De Verenigde Arabische Emiraten laten intussen weer bommen vallen op de terreurbeweging. Het Arabische land stuurt een squadron van F-16’s naar Jordanië, om van daaruit bombardementen uit te voeren.

De Emiraten besloten eerder op te houden met de luchtaanvallen, omdat zij bezorgd waren over de veiligheid van hun vliegers. De Emiraten eisten dat het Pentagon – het Amerikaanse ministerie van Defensie – de reddingsoperaties verbetert. Pas als het V-22 Osprey-toestel – dat vaak wordt ingezet bij reddingsacties – niet meer in Kuweit wordt gestationeerd, maar in Noord-Irak, worden de luchtaanvallen weer hervat, klonk het in Abu Dhabi.

Inmiddels heeft het Amerikaanse leger de reddingteams- en helikopters verplaatst naar de Noord-Iraakse stad Erbil, zodat zoekacties naar vermiste piloten voortaan sneller kunnen worden opgestart.