buitenland

Zelfmoordaanslag op missie Verenigde Naties in Mali

23 oktober 2013Leestijd: 1 minuut

Een zelfmoordterrorist heeft in Tessalit, een stad in het noorden van Mali, twee soldaten uit Tsjaad gedood en zes anderen verwond. De soldaten maken deel uit van de missie van de Verenigde Naties die in het West-Afrikaanse land de vrede moet bewaren.

De aanslag had plaats met een autobom, vlak bij een veiligheidspost die toegang verschaft tot Tessalit, meldt een woordvoerder van de Verenigde Naties woensdag.

Nederlandse bijdrage

Zaterdag werd bekend dat de Nederlandse regering van plan is om een flinke bijdrage te leveren aan de VN-vredesmissie in het door geweld geteisterde Mali.

Nederland wil commando’s, inlichtingenofficieren en Apache-helikopters naar het conflictgebied sturen. In totaal zou het om ongeveer vierhonderd man gaan.

Reputatie

De Volkskrant schreef in een reconstructie van het plan tot deelname aan de missie dat het kabinet hoopt dat het de ‘internationale reputatie’ kan herstellen, nadat twee eerdere pogingen om mee te doen aan een andere missie in Mali mislukten.

Dat zou, zo schrijft de krant, veel schade hebben aangericht bij de Europese Unie en bij Frankrijk. Dat land had in januari met een succesvolle invasie een beslissende rol in het terugdringen van Al-Qa’ida in Mali.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.