Nederlandse missie: berging MH17-wrak is voltooid (foto’s)

23 november 2014Leestijd: 2 minuten

Het team met Nederlandse bergingswerkers gaat niet langer naar de plek in het oosten van Oekraïne, waar in juli vlucht MH17 werd neergehaald. De missie is afgerond.

Dat meldt de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) zondag.

Trein

Afgelopen week zijn zoveel mogelijk wrakstukken geborgen. Vandaag is een trein met onderdelen vertrokken van Torez naar Charkov, een stad die in handen is van de Oekraïense regering.

Grote wrakstukken die niet in de treinwagons pasten, zijn zaterdag met vrachtwagens vervoerd. Het is de bedoeling dat de vliegtuigonderdelen naar Nederland worden gebracht voor verder onderzoek.

Het is nog onduidelijk wanneer en hoe dat zal gebeuren. De OVV wil onder meer een reconstructie maken van een deel van het vliegtuig, om zo meer te weten te komen over wat zich precies heeft afgespeeld.

Hoewel al veel onderdelen zijn geborgen, is de rampplek nog niet helemaal opgeruimd. Er liggen nog altijd kleine stukken, die door de lokale autoriteiten worden opgeruimd. Die onderdelen zijn niet bruikbaar voor de reconstructie.

Veld

De berging van wrakstukken begon vorige week zondag, na een zeer moeizame aanloop. Vier maanden lagen de brokstukken van het neergehaalde toestel in het veld in het oosten van Oekraïne.

Twee weken geleden konden Nederlandse onderzoekers er nog niet aan de slag, omdat er nog geen overeenstemming was bereikt tussen de OVSE en de pro-Russische separatisten, die de dienst uitmaken in het rampgebied.

Het was er, volgens het kabinet, te gevaarlijk om veilig te kunnen werken. De rebellen strijden er voor het behoud van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk, het Oekraïense regeringsleger voor de controle in de opstandige regio.

Bezittingen

Maar precies een week geleden, werd een begin gemaakt met de berging. De missie toog een week lang elke dag naar de crashzone, die vanwege de gevaarlijke omstandigheden onder leiding staat van de OVSE.

Naast de wrakstukken vonden leden van de Nederlandse repatriëringsmissie ook nog achtergebleven stoffelijke resten. Het eerste forensische onderzoek op de lichaamsdelen zou in Charkov worden gedaan. Ze moeten nog naar Nederland worden gebracht. Verder werden nog persoonlijke bezittingen meegenomen van de rampplek.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.