Hamas op een na rijkste terreurgroep, IS voert de lijst aan

13 november 2014Leestijd: 2 minuten

De Palestijnse groepering Hamas heeft financieel niets te klagen. De terreurbeweging die het voor het zeggen heeft in de Gazastrook is de op een na rijkste terroristische organisatie in de wereld. Alleen IS staat er financieel nog beter voor.

Dat blijkt uit onderzoek van het tijdschrift Forbes Israel. De nettowaarde van IS is 2 miljard dollar, en van Hamas 1 miljard dollar. IS is daarmee de de rijkste terroristische organisatie in de geschiedenis.

De top tien van het tijdschrift ziet er verder als volgt uit:
3. FARC – 600 miljoen dollar
4. Hezbollah – 500 miljoen dollar
5. Taliban – 400 miljoen dollar
6. Al-Qa’ida en takken daarvan – 150 miljoen dollar
7. Lashkar e-Taiba – 100 miljoen dollar
8. Al-Shabaab – 70 miljoen dollar
9. Real IRA – 50 miljoen dollar
10. Boko Haram – 25 miljoen dollar

Olie

IS is vooral rijk geworden doordat de organisatie de controle heeft gekregen over ongeveer 60 procent van de oliereserves in Syrië. Ook enkele olie- en gasreserves  en olieraffinaderijen in Irak zijn in handen van Islamitische Staat.

IS verkoopt een groot aantal olievaten op de zwarte markt en dat levert veel geld op. Ze bieden de olievaten 40 tot 75 procent onder de marktprijs aan. Dat zou dagelijks een geschatte 3 miljoen dollar in kas brengen.

Belastingen

Hamas is vooral sinds het de macht greep in de Gazastrook in 2007 een stuk rijker geworden. Daardoor kon Hamas de inwoners van en bedrijven in Gaza hoge belastingen laten betalen. Ook krijgt Hamas donaties van rijke moslims en islamitische landen die de groepering steunen.

Na het Israëlische offensief van afgelopen zomer in Gaza, zamelden landen miljarden euro’s in voor wederopbouw. Nederland doneerde vorige maand op de conferentie 12 miljoen euro, bovenop een donatie van 450 miljoen euro namens de Europese Unie. Forbes Israel vermoedt dat een percentage van deze hulpgelden ook naar Hamas gaat.

De leiders van Hamas zorgen een stuk beter voor zichzelf dan voor de inwoners van de Gazastrook. Hamas-leider Khaled Meshaal woont in Qatar en bezit daar veel onroerend goed. Een andere Hamas-topman, Ismail Haniyeh, heeft 2.500 vierkante meter land in Gaza met een waarde van zo’n 3 miljoen euro.