Deze Nederlandse generaal leidt VN-onderzoek naar Gaza-oorlog

10 november 2014Leestijd: 2 minuten

De Nederlandse generaal-majoor buiten dienst Patrick Cammaert is door VN-chef Ban Ki-moon aangesteld als onderzoeksleider van een commissie die de Israëlische luchtaanvallen op de Gaza-strook gaat onderzoeken.

Tijdens de oorlog tussen Hamas en Israël afgelopen zomer bombardeerde de Israëlische luchtmacht enkele keren gebouwen die onder controle stonden van de Verenigde Naties.

Menselijk schild

Volgens de Palestijnen werden hierbij onschuldige burgers gedood, maar Israël stelt dat deze gebouwen door de Palestijnen werden gebruikt als wapenopslag.

Eerder werden inderdaad al wapens aangetroffen in panden van de VN. Cammaert moet onder meer gaan onderzoeken hoe het kan dat Palestijnse terroristen wapens in VN-gebouwen konden plaatsen waar nota bene vluchtelingen werden opgevangen.

Het is te hopen dat de gepensioneerde militair op een objectieve manier zijn werk kan doen. Zijn chef Ban Ki-moon had direct na de aanvallen zijn oordeel al klaar. Ban Ki-moon noemde de Israëlische aanvallen een ‘morele wandaad’ en een ‘misdaad’.

Vredesmissies

Cammaert, die in 1971 werd benoemd tot officier bij het Korps-Mariniers, heeft een lange staat van dienst bij de VN. Tijdens de oorlog in Bosnië was hij in 1995 al even ‘assistant chief of staff’ van de VN-vredesmacht UNPROFOR. Ook was hij actief namens de VN voor vredesmissies in Ethiopië, Eritrea en Congo. In 2002 werd Cammaert militair adviseur voor vredesmissies bij de VN. Hij was toen de hoogste militair binnen het VN-orgaan en eerste adviseur van de toenmalige secretaris generaal Kofi Annan.

Op 2007 verliet Cammaert de actieve dienst bij het Korps Mariniers. Zijn laatste grote opdracht tot nu toe was het onderzoeken van seksueel geweld in conflictgebieden. Ook dat deed hij in opdracht van de Verenigde Naties.