Deze Duitse hiphopper duikt op in onthoofdingsvideo van IS

04 november 2014Leestijd: 2 minuten

De Duitse ex-hiphopper Denis Cuspert (39), alias Deso Dogg, is opgedoken in een video van Islamitische Staat (IS). Op de beelden die dinsdag verschenen op internet, is te zien hoe hij het hoofd van een onthoofde man omhoog houdt.

Het is onduidelijk of hij zelf verantwoordelijk is voor de brute moord, schrijft het Duitse blad Der Spiegel.

Vijanden

In de video figureren meer terroristen. Ze zouden verschillende mannen hebben geëxecuteerd. Op de beelden is te zien hoe een man wordt doodgeschoten, en een andere man wordt onthoofd.

Deso Dogg verklaart in het Duits dat het gaat om vijanden van de terreurbeweging. ‘Daarom hebben ze de doodstraf gekregen,’ zegt hij. Wie is deze geradicaliseerde ex-rapper?

Wapens

Deso Dogg, die opgroeide in het Berlijnse Kreuzberg als zoon van een Duitse moeder en een Ghanese vader, vertrok in 2013 naar Syrië.

Na drie albums en een ernstig auto-ongeluk zette hij in 2010 een punt achter zijn muzikale loopbaan en bekeerde zich tot de Islam, schreef weekblad Elsevier in oktober. Een jaar later worden er wapens in zijn huis gevonden, maar hij komt er vanaf met een boete.

In het Duitse dagblad Bild wisten veiligheidsbronnen te melden dat hij intussen is doorgedrongen tot de top van IS. De ex-rapper zou zich ophouden in kringen van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi onder de naam Abu Talha –  ‘De Duitser’. De Duitse autoriteiten zijn bang dat Cuspert een voorbeeld is voor radicaalislamitische jongeren in de Bondsrepubliek. Cuspert probeert hen over te halen naar Syrië te komen voor de jihad en de strijd tegen ongelovigen.

Eind juli dook er een video op van Cuspert, samen met een andere man die Duits spreekt. De video is volgens Bild opgenomen in de buurt van de Syrische stad Homs. De tweede man in het filmpje zegt dat Abu Thala en hij met ‘het mes iemand willen slachten’ – een verwijzing naar de onthoofdingsfilmpjes van IS.

Beul

Opvallend is dat er wel meer hiphoppers zijn die zich aangetrokken voelen tot de jihad. Ook de beul die de Amerikaanse journalist James Foley en andere IS-gijzelaars onthoofdde, zou een Londense rapper zijn, iets dat nog altijd niet officieel is bevestigd.

De Britse veiligheidsdienst MI5 zou intussen weten wie deze beul is, maar de identiteit van ‘John’, zoals hij werd betiteld door verschillende Britse media, zou geheim worden gehouden, om gijzelaars niet verder in gevaar te brengen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.