buitenland

‘Al-Shabaab-leider Godane gedood bij aanval met drone’

02 september 2014Leestijd: 2 minuten

Bij een aanval met Amerikaanse drone zou Al-Shabaab-leider Ahmed Adi Godane om het leven zijn gekomen. De Amerikanen zien de dood van Godane als ‘grote overwinning’.

Het bericht is nog niet officieel bevestigd, maar bronnen binnen de Amerikaanse strijdkrachten zeggen tegen NBC News dat Godane is gedood.

Koran

In 2008 werd Godane de leider van Al-Shabaab, een terreurbeweging die vooral actief is in Somalië. Al-Shabaab is gelieerd aan Al-Qa’ida en wil in Somalië een islamitische staat vestigen, gebaseerd op de Koran.

Godane heeft van Al-Shabaab een ‘grote speler’ gemaakt, vooral vanwege de aanslag op een winkelcentrum in Nairobi in september vorig jaar. Daarbij kwamen 67 mensen om het leven. Al-Shabaab rekruteert jihadisten op jonge leeftijd in Somalië, en in het Westen.

Gebieden in het zuiden en midden van Somalië zijn in handen van Al-Shabaab. Godane wordt ook wel Mukhtar Abu Zebeyr genoemd, en staat bekend als spirituele leider van de groepering. In verschillende dorpen voerde hij een regime in dat vergelijkbaar is met dat van de Taliban.

Aanslagen

De afgelopen periode dreigde Godane met meer geweld in Kenia, omdat het land zijn troepen in Somalië weigert terug te trekken. Voor hij leider werd van Al-Shabaab was Godane een accountant bij een luchtvaartmaatschappij, bericht The Telegraph.

Hij sloot zich daarna aan bij militanten en ging naar Afghanistan om te vechten. Na zijn terugkomst in Somalië heeft Godane zich weten op te werken tot een van de kopstukken van Al-Shabaab. In maart 2008 kwam Al-Shabaab op de Amerikaanse lijst van terroristische organisaties.

Godane heeft herhaaldelijk aangegeven dat hij meer aanslagen wil plegen buiten Somalië. De Amerikanen hebben diverse keren geprobeerd om de top van Al-Shabaab te doden. Strijdkrachten van de Afrikaanse Unie lanceerden dit jaar een offensief om de terreurbeweging te verdrijven uit dorpen waar het de macht heeft.

Maandag pleegde Al-Shabaab nog een bomaanslag in de buurt van een gevangenis in de Somalische hoofdstad Mogadishu.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.