buitenland

Oud-spionbazen vrezen veiligheid bij Brexit

08 mei 2016Leestijd: 1 minuut

LONDEN (ANP) – Twee oud-bazen van de Britse inlichtingendiensten MI5 en MI6 luiden de noodklok over de veiligheid van het land als de Britten besluiten uit de EU te treden. Beide mannen stellen tegenover The Sunday Times dat Groot-Brittannië mogelijk kwetsbaarder is voor militaire aanvallen bij een ‘Brexit’, die ook een negatief effect zal hebben op het uitwisselen van inlichtingen.

John Sawers, hoofd van inlichtingendienst MI6 tot 2014, en Jonathan Evans, tot drie jaar geleden hoofd bij MI5, zeggen dat het uittreden van Groot-Brittannië mogelijk leidt tot instabiliteit in Europa. ,,Counterterrorisme is een teamspel, en de EU is daarvoor het beste raamwerk. Geen een land kan in zijn eentje slagen”, schrijven ze en vermelden erbij dat het moderne inlichtingenwerk afhankelijk is van het uitwisselen van data. Groot-Brittannië wordt daarin beperkt als het geen lid meer is van de EU, aldus Sawers en Evans.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.