buitenland

VS: China zorgt voor spanningen met raketten

18 februari 2016Leestijd: 1 minuut

WASHINGTON (ANP) – Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft China woensdag opgeroepen te stoppen met het militariseren van de Zuid-Chinese Zee. Hoewel China ontkent, stellen de Amerikanen dat satellietbeelden er wel degelijk op duiden dat op een betwist eilandje Chinese luchtdoelraketten staan opgesteld. Daarmee zorgt China volgens de VS voor een toename van spanningen in de regio.

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi deed het verhaal over de raketten af als een verzinsel van westerse media. Wel erkende hij dat China beperkte en noodzakelijke zelfverdedigingsmiddelen heeft op eilanden in de Zuid-Chinese Zee. Dat is volgens hem in lijn met het internationaal recht.

Het eilandje in kwestie, Woody Island, maakt deel uit van een gebied dat ook door Taiwan en Vietnam wordt geclaimd. Het is een van de vele plekken in de Zuid-Chinese Zee waar de omliggende landen het oneens zijn over de grenzen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.