Waarom San Francisco een ruk naar rechts maakt

07 april 2024Leestijd: 2 minuten
San Francisco’s burgemeester London Breed verloor in 2006 haar zus die overleed na een overdosis. Foto: Godofredo A. Vásquez/AP Photo/ANP

‘Linkse’ steden in de VS, met San Francisco voorop, zetten in op meer law and order. Waarom?

1. Waarom maakt San Francisco een ruk naar rechts?

De meest progressieve stad van de staat Californië kampt sinds de coronapandemie met drie problemen die in elkaar grijpen: drugsverslaving, dakloosheid en criminaliteit. Na meer dan achthonderd dodelijke overdoses in 2023 stemde een meerderheid van de inwoners van San Francisco onlangs voor nieuwe maatregelen waarmee de crisis in de stad keihard moet worden aangepakt.

2. Hoe krijgt dit verzet concreet vorm?

De politie van San Francisco heeft nu de bevoegdheid om met minder toezicht meer machtsmiddelen te gebruiken, bijvoorbeeld bij surveillance en achtervolgingen. Ook krijgen autoriteiten de ruimte om uitkeringsgerechtigden van wie wordt vermoed dat ze verslaafd zijn, te dwingen tot drugstesten en afkickprogramma’s. Verder kijkt de openbaar aanklager naar manieren om dealers van met fentanyl versneden drugs aan te kunnen klagen voor moord. Reden voor dagblad San Francisco Chronicle om de stad ‘niet langer progressief’ te noemen.

3. Wat zegt het stadsbestuur van San Francisco hier zelf over?

Volgens de Democratische burgemeester en initiatiefnemer London Breed is San Francisco weliswaar een stad die hulp biedt, maar geen plek ‘waar je zomaar kunt komen en doen wat je wilt’. Voor Breed, die in november hoopt te worden herkozen, is het probleem tevens persoonlijk: in 2006 overleed haar zus door een overdosis.

4. Is San Francisco de enige prog­ressieve stad die rechtser wordt?

Nee. Ook in steden als Chicago, Washington en New York zijn burgers en overheden de overlast zat. Zo besloot de Demo­cratische gouverneur van de staat New York, Kathy Hochul, kortgeleden om reservisten van het leger in het zetten om metrostations in New York City te beveiligen. Daarin overnachten veel migranten en mensen met een geestelijke stoornis.

5. Hoe is het gesteld met Repu­blikeinse steden?

Van de tien ­gevaarlijkste steden in de Verenigde ­Staten zijn er slechts twee in Repu­blikeinse handen. Maar het predicaat hellhole waarmee conservatieven bijvoorbeeld New York wegzetten, is onverdiend. Die stad is, met bijvoorbeeld twee keer zo weinig moorden als het door Republikeinen bestuurde Oklahoma City, de op vier na veiligste van het land.

Schrijf u in voor onze Amerika-nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in Washington D.C. en de Verenigde Staten met de gratis nieuwsbrief American Dreamers.