Deze smalle corridor maakt de spanning tussen Polen en Wit-Rusland om te snijden

03 augustus 2023Leestijd: 1 minuut
Een Poolse boer vervoert hooibalen in het gebied dat wordt aangeduid als de Suwalki-corridor. Foto: AP Photo/Michal Dyjuk

Polen werd deze week opgeschrikt door de Wit-Russische luchtmacht die – volgens Polen – het Poolse luchtruim schond. Het maakte vooral de spanning in Polen en Litouwen rond de zogeheten Suwalki-corridor duidelijk. Gaat (Wit-)Rusland deze Pools-Litouwse grensstreek aanvallen?

Opnieuw deelde Wit-Rusland een speldenprik uit door deze week het Poolse luchtruim binnen te vliegen met twee helikopters. Polen en buurland Litouwen, beide lid van de EU en NAVO, zijn vooral bang dat Wit-Rusland samen met Rusland de Suwalki-corridor bezetten. Deze strook land van 65 kilometer lengte verbindt Wit-Rusland met de Russische exclave Kaliningrad. Die ligt ingeklemd tussen Polen en Litouwen aan de Oostzee en heeft niet alleen een ijsvrije marinehaven, maar fungeert ook als de meest westelijk gelegen lanceerbasis voor Russische kernraketten.

Waarom Rusland de Suwalki-corridor graag wil hebben

Als de corridor in (Wit-)Russische handen valt, kan Rusland veel makkelijker per trein en vrachtwagen goederen – militair en civiel – naar Kaliningrad transporteren. Al sinds de jaren negentig probeert Rusland via onderhandelingen deze zogeheten Suwałki-corridor af te dwingen. Tevergeefs.

EW schreef eerder twee grote artikelen over dit onderwerp: