Premium Lock Deze corridors boden een vluchtroute aan miljoenen mensen

21 juli 2022Leestijd: 1 minuut
Ruim twee miljoen West-Berlijners waren voor voedsel en andere goederen afhankelijk van een luchtbrug. Foto: Tony Vaccaro/Hulton Archive/Getty Images

Van de humanitaire uitweg uit belegerde Oekraïense steden tot de corridor naar Kaliningrad: wereldwijd bieden geïsoleerde stroken land een ongehinderde vluchtroute aan miljoenen mensen.

Zoals met veel woorden die in vele talen worden gebruikt, is de betekenis van ‘corridor’ in de afgelopen eeuwen steeds iets gewijzigd. Het woord stamt af van het Latijnse werkwoord currere, wat ‘rennen’ betekent. Eind zestiende eeuw is corridor een Franse militaire aanduiding voor het pad dat rond militaire bolwerken loopt. Het Italiaanse corridore verwijst naar een galerij of pad langs een gebouw of tussen twee gebouwen.

Pas begin twintigste eeuw wordt ‘corridor’ gebruikt als term voor een strook land die een staat via het grondgebied van een andere staat toegang biedt tot bijvoorbeeld de zee. Inmiddels heeft het ook een humanitaire betekenis gekregen, als een smalle uitweg naar veilig gebied. Op deze pagina’s een overzicht van de bekendste (historische) corridors.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw