Rusland Premium Corner

De ongemakkelijke geschiedenis van frontstaat Kaliningrad

01 juni 2022Leestijd: 9 minuten

Nu Zweden en Finland zich hebben aangemeld voor de NAVO, komt het licht te vallen op een stukje Rusland dat straks midden in NAVO-gebied ligt: Kaliningrad. Dit is voor zowel Rusland als de NAVO erg ongemakkelijk. Net als de geschiedenis van deze exclave.

Ogenschijnlijk is Kaliningrad onaangedaan door de oorlog in Oekraïne. Van de sancties is niets te merken, in de winkels is alles te krijgen en uit de restaurants, cafés en clubs klinkt gelach, muziek en verliefd gefluister.

Maar in de lucht boven deze Russische provincie aan de Oostzee is alles anders. ‘Voor de oorlog uitbrak, vloog je vanaf de luchthaven rechtstreeks over de Baltische landen naar Moskou. Maar sinds 24 februari maken vliegtuigen een omweg door een route boven de Oostzee te kiezen,’ meldt Victor Federov*) telefonisch vanuit de provinciehoofdstad, die ook Kaliningrad heet.

De unieke positie van Kaliningrad

‘Ze wagen het niet boven lidstaten van de NAVO te vliegen. Pas bij Sint- Petersburg koersen ze landinwaarts.’ Hij neemt nog meer veranderingen in de lucht waar. ‘Vliegtuigen uit andere landen zie je niet meer, de grenzen zijn gesloten. Wel zijn er veel militaire toestellen die we hier nog niet eerder zagen.’Beide waarnemingen illustreren de unieke positie van Kaliningrad. Het gebied, dat een miljoen inwoners telt en qua omvang eenderde van Nederland, is Russisch, maar heeft geen enkele landverbinding met Rusland. Dit maakt het tot een exclave, ingeklemd tussen Polen, Litouwen en de Oostzee. Ooit behoorde het gebied tot Pruisen, maar na 1946 kwam het in bezit van de Sovjet-Unie.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.