Joe Biden, hoeder van de westerse eenheid

28 januari 2023Leestijd: 3 minuten
President Joe Biden kondigt aan dat Amerikaanse tanks naar Oekraïne gaan. Foto: ANP

Opnieuw krijgt Oekraïne de wapens die het wenst. Ditmaal tanks om de Russen te verjagen uit bezette territoria. De gift is te danken aan de Amerikaanse president Joe Biden. Keer op keer weet hij de westerse eenheid te bewaren en zelfs de grootste twijfelaars over de streep te trekken, schrijft Victor Pak.

Victor Pak (1995) is redacteur bij EW. Wekelijks blogt hij op zaterdag over wat er speelt in de Amerikaanse politiek.

‘Het Westen is meer verenigd dan ooit.’ Het was een van de veelzeggende uitspraken van Joe Biden bij een bezoek aan Polen. In maart 2022 reisde de Democraat naar hoofdstad Warschau. In de woorden van Biden: ‘De stad waar vrijheid werd onderdrukt en de vrijheid zegevierde.’ Biden wilde de Russische president Vladimir Poetin onder de neus wrijven dat hij zijn aanval op Oekraïne nog zou betreuren.

Duitsers gaan Leopards leveren, dankzij Joe Biden

Biden klonk toen fel en duidelijk, al waren zijn uitspraken vooral een vorm van wensdenken. Gebaseerd op hoop, niet op feiten. De Russische opmars verliep moeizaam, maar was nog niet tot staan gebracht. Laat staan teruggeslagen. De westerse wapenleveranties waren nog niet zo royaal als ze op dit moment zijn.

In de laatste sage rond de wapenleveranties weet Biden opnieuw zijn doel te bereiken. Oekraïne vraagt al maanden om westerse tanks. Een machtig middel waarmee offensieve acties tegen de bezetters makkelijker en effectiever zijn uit te voeren. Vooral Duitse Leopard-tanks zijn gewenst. Veel Europese landen hebben die, wat de logistieke operatie eenvoudiger maakt.

Alleen Duitsland aarzelde, producent van de Leopard en bezitter van een grote voorraad. De Duitsers wilden geen tanks leveren zonder een simultane Amerikaanse donatie van tanks, ook al zijn die complexer en daardoor lastiger in te zetten.

Wapenleveranties evolueren mee met de Oekraïense strijd

Biden stelde zijn tanks toch in het vooruitzicht, maar met een slag om de arm. Het kan maanden duren voordat ze inzetbaar zijn, maar voor de Duitsers was het genoeg om overstag te gaan. De Duitse tanks zijn een stuk sneller bruikbaar.

Al bijna een jaar speelt Biden het spel rond de Oekraïense wapenleveranties uitstekend. Direct na de invasie waren er de makkelijk te hanteren wapens. Geweren, munitie, antitank- en luchtafweerraketten. Afgelopen zomer volgden de langere-afstandsraketten HIMARS, bij uitstek geschikt voor de Oekraïense troepen. Daarmee kunnen ze de Russen diep achter hun linies raken, maar weer niet het Russische grondgebied zelf. De tanks zijn de volgende stap in de westerse hulpstrategie.

Groei Amerikaanse economie speelt Biden in de kaart

Biden houdt intussen ook de binnenlandse steun op peil. In een peiling afgelopen december bleek nog altijd een nipte meerderheid van de Amerikanen voor het sturen van wapens naar Oekraïne, zelfs als Amerikaanse huishoudens daardoor meer betalen voor hun benzine en boodschappen. Wat Biden in de kaart speelt, is de staat van de Amerikaanse economie. Die blijft groeien, ondanks de hogere rentes die de inflatie moeten bestrijden.

Het Amerikaanse leiderschap toont opnieuw dat de Pax Americana sterk staat. Zonder Amerikaanse steun en strategie zou Europa hulpeloos zijn.