De grote winnaars van de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen

11 november 2022Leestijd: 3 minuten
V.l.n.r. Slotkin, Newsom, DeSantis en Lawler. Foto's: via ANP.

De Verenigde Staten tellen nog stemmen van de afgelopen tussentijdse verkiezingen. Het beeld van die verkiezingen wordt steeds duidelijker. Democraten hielden de verliezen beperkt, waar de Republikeinen op meer terreinwinst hadden gehoopt. EW zet vier absolute winnaars op een rij.

1.Republikeinse gouverneur Ron DeSantis

Hoe paars is de staat Florida nog? Democraten dachten na overwinningen van Barack Obama in 2008 en 2012 dat zij de staat definitief blauw hadden gekleurd. Tot Donald Trump en zijn Republikeinen er in 2016 plots wonnen. Twee jaar later kwam de volgende tik toen Republikein Ron DeSantis het gouverneurschap binnensleepte. Diezelfde DeSantis heeft de Democraten nu knock-out geslagen. Met liefst twintig procent verschil won hij een tweede termijn als gouverneur.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Voor DeSantis is het de bevestiging dat zijn eigenzinnige koers aanslaat. Hij kopieerde veel van Trump, maar wist zichzelf ook profiel te geven tijdens de coronacrisis. Zijn ster in de Republikeinse Partij is rijzende. Na de forse overwinning zinspeelden supporters erop dat DeSantis moet proberen in 2024 in het Witte Huis terecht te komen.

2.Democratische gouverneur Gavin Newsom

Aan de westkant van de Verenigde Staten denkt Gavin Newsom ook aan de toekomst. De gouverneur van Californië verwierf net als DeSantis een tweede termijn. Dat is geen bijzonderheid in een progressieve staat als Californië. Ook Newsom’s winstmarge is fors. Terwijl vorig jaar nog een vergeefse poging werd gedaan Newsom als gouverneur af te zetten met een zogenoemde ‘terugroepverkiezing’.

Binnen de Democratische Partij probeert Newsom zich te profileren als uithangbord van de toekomst. Hij wil dat de partij feller strijdt tegen de Republikeinen. Na het terugdraaien van het nationale recht op abortus zond Newsom televisiespotjes uit in Republikeinse bolwerken zoals Texas, om ‘Californische vrijheden’ te promoten. Mocht Joe Biden in 2024 geen gooi
meer doen naar het presidentschap, dan is de kans groot dat Newsom zich kandidaat stelt.

3. Gematigde vrouwen van de Democratische Partij

Joe Biden won in 2020 het presidentschap, maar nu verloor zijn partij enkele zetels in het Huis van Afgevaardigden. Leden van het Huis Abigail Spanberger en Elissa Slotkin waren woedend na dat verlies. Zij uitten openlijk felle kritiek op de koers van progressieve partijgenoten als Alexandria Ocasio-Cortez en voorzitter van het Huis Nancy Pelosi. De Democratische Partij had in hun ogen veel te progressieve plannen omarmd, zoals het voornemen om te bezuinigen op politiebegrotingen.

Spanberger en Slotkin moesten niets van de vooruitstrevende plannen hebben. De twee vrouwen, elk
met een achtergrond bij de inlichtingendienst CIA, proberen de Democratische Partij op gematigde koers te houden. Ze wonnen allebei spannende herverkiezingsraces in hun kiesdistricten.

4. Klassieke Republikeinen

Het verzet tegen Donald Trump binnen zijn partij was altijd het sterkst in het noordoosten van de Verenigde Staten. De regio New England zit vol hoogopgeleide kiezers, die in de vorige eeuw de ruggengraat van de Republikeinen vormden: de zogenoemde Rockefeller Republicans.

Zij beleefden in deze tussentijdse verkiezingen een renaissance. In de staat New York wonnen Republikeinse kandidaten belangrijke races voor zetels in het Huis van Afgevaardigden. Zonder die winst zou het Huis nooit in Republikeinse handen zijn gekomen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De Republikeinen in het noordoosten vierden hun winst door meteen afstand te nemen van de populistische oud-president Donald Trump. ‘Ik hoop dat de partij naar de toekomst gaat kijken,’ sprak de net in het Huis van Afgevaardigden gekozen Republikein Mike Lawler.