Premium Lock Waarom het voor de impopulaire Joe Biden erop of eronder is

01 november 2022Leestijd: 10 minuten
Vergeleken met zijn voorgangers geniet Biden weinig vertrouwen onder zijn landgenoten. Foto: AFP/ANP

De Democraten houden hun adem in: partijgenoot Joe Biden is impopulair en dreigt bij de tussentijdse verkiezingen komende dinsdag te worden afgestraft. De gevolgen voor de rest van zijn presidentschap kunnen groot zijn.

Van de conferentie in het Witte Huis over honger, voeding en gezondheid in september haalden alleen de openingsopmerkingen van president Joe Biden de publiciteit. De zaal in turend probeerde hij een van de Congres­leden te herkennen die deze bijeenkomst mogelijk hadden gemaakt. ‘Jackie, ben je hier? Waar is Jackie? Ze zou hier aanwezig zijn…’ Maar Jackie Walorski was niet in de zaal, zij was twee maanden eerder omgekomen bij een auto-ongeluk. De vlag op het Witte Huis hing toen voor die gelegenheid halfstok.

Is Biden fysiek ook de weg kwijt?

Dr. Kevin O’Connor, de hoofdarts van president Joe Biden, verklaarde onlangs dat de bijna tachtigjarige fit genoeg is om de taken van het presidentschap succesvol uit te voeren. Maar in de verkiezingscampagne is Biden opvallend onzichtbaar. Hij richt zich op kleinschalige evenementen, virtuele bijeenkomsten en fundraisers waar gasten een flinke donatie doen in de verkiezingskas. Zijn voorganger Barack Obama wordt ingezet voor het grotere werk.

 

Biden maakt geregeld een verwarde indruk. Niet alleen vroeg hij zich af waar afgevaardigde Jackie Wa­lorski was, terwijl zij twee maanden daarvoor was overleden, ook wist hij na een korte toespraak in Pennsylvania niet waar hij het podium moest verlaten. En na een ceremonie in de tuin van het Witte Huis moest first lady Jill Biden eraan te pas komen om de leider van de vrije wereld de weg naar zijn stoel te wijzen.

 

Maar mogelijk is zijn lage populariteit ook een reden voor zijn onzichtbaarheid. Democraten, onder wie Stacey Abrams in Georgia en Tim Ryan in Ohio, zijn bang dat hun campagne schade oploopt als Biden daarin een actieve rol speelt.

In de aanloop naar de tussentijdse verkiezingen komende dinsdag (8 november) voedt het incident de twijfel die Amerikanen hebben over hun president. Slechts 43 procent vindt dat Biden zijn presidentschap goed uitvoert. Deze zogenoemde approval rating is in de praktijk de belangrijkste indicator van hoe succesvol een president zijn eerste tussentijdse verkiezingen zal doorstaan. Vergeleken met zijn voorgangers geniet Biden weinig vertrouwen. Zijn partijgenoten houden de adem in.

Regeren is halveren

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Die tussentijdse verkiezingen – de midterm elections – waarbij onder meer het hele Huis van Afgevaardigden en eenderde van de Senaat worden gekozen, bieden Amerikanen de eerste gelegenheid om een electoraal oordeel over hun president te vellen. De meeste voorgangers van Biden ondervonden daar dat regeren halveren is. Op een enkele uitzondering na incasseerde hun partij na twee jaar aanzienlijke verliezen. Met een stevige meerderheid in het Huis of de Senaat is dat geen probleem, want ook als die krimpt kan een president nog goed uit de voeten. Maar met de flinterdunne meerderheden van zijn partij heeft Biden die luxe niet: zelfs met een beperkt electoraal verlies staat zijn meerderheidssteun op het spel.

Kijk of luister als podcast ook aflevering 4 van EW Zihnigasten, waarin Victor Pak met Zihni Özdil vooruitblikt op de tussentijdse verkiezingen (tekst gaat hieronder verder):

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Volgens opiniepeilingen zullen de oppositionele Republikeinen de macht grijpen in het Huis van Afgevaardigden. Dat is voor Biden een groot probleem, want dan kunnen zij niet langer worden genegeerd bij wetgeving. Vooral de jaarlijkse begroting is cruciaal. Die bepaalt hoeveel geld beschikbaar is voor elk beleids- terrein, en verplicht de president dat geld ook echt daaraan uit te geven – zelfs als hij dat niet wil. Die wettelijke verplichting bestaat sinds 1974, toen de Republikeinse president Richard Nixon weigerde geld te besteden aan progressieve paradepaardjes. Toenmalig senator Joe Biden stemde vóór deze wet. Bijna een halve eeuw later als president ervaart hij straks de consequenties. Hij kan na de verkiezingen alleen noodzakelijke steun van de Republikeinen krijgen als hij water bij de wijn doet.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw