Premium Lock Waarom lukt het niet met EU-boycot Russische olie?

12 mei 2022Leestijd: 3 minuten
Pleidooi voor boycot Russische olie tijdens demonstratie in München. Foto: Sachelle Babbar/ZUMA Press Wire

Vorige week kondigde de Europese Commissie het zesde sanctiepakket tegen Rusland aan: eind dit jaar komt er geen Russische olie meer de Europese Unie in, met uitzonderingen voor een paar landen. Maar de 27 lidstaten kunnen het maar niet eens worden over deze EU-boycot. Vier vragen.

1. Hoe staat het met die EU-boycot van Russische olie, komt die er nou nog?

De verwachting is nog altijd van wel. Maar als hij er komt, wordt het naar het zich laat aanzien een minder pittige boycot dan beoogd.

Op 4 mei maakte de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, het zesde sanctiepakket bekend waarmee de Europese Unie Rusland nog harder moet treffen. En met dit pakket midscheeps, want olie is de hoofdmoot. De Commissie wil aan het eind van 2022 een volledig verbod op de invoer van Russische ruwe en geraffineerde brandstoffen.

Luister ook de nieuwste aflevering van de EU-podcast BruXL met René van Rijckevorsel (tekst gaat hieronder verder):

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Maar er is dit keer minder snel unanimiteit over de maatregelen dan bij de eerdere sanctiepakketten. Een aantal lidstaten ligt stevig dwars. Allereerst Hongarije, maar ook Tsjechië, Slowakije, Bulgarije en Griekenland sputteren over de voorgestelde sanctiemaatregelen.

Hongarije en Slowakije zouden al uitstel tot eind december 2024 krijgen om het importverbod in te voeren, en Tsjechië tot eind juni 2024. Ook Bulgarije zou uitstel kunnen krijgen. Maar dat vinden de landen niet voldoende.

2. Okay. Zijn er nog diplomatieke oplossingen mogelijk?

De Permanent Vertegenwoordigers van de 27 lidstaten zijn bijna permanent bijeen om een oplossing te vinden,

Von der Leyen vloog maandag zelfs naar de Hongaarse premier Viktor Orbán in Boedapest, maar dat gesprek leverde weinig op. Wel kondigde ze aan dat er een videoconferentie komt met landen uit die regio om te spreken over betere samenwerking op het gebied van olie-infrastructuur. Een betere infrastructuur moet voorkomen dat de betreffende landen zonder olie komen te zitten als de import uit Rusland stilvalt. EU-landen moeten dan andere bronnen aanspreken én elkaar helpen.

Orbán verhardde woensdag 11 mei juist zijn verzet tegen het voorstel van de EU, en riep op tot een vrijstelling voor olie die via pijpleidingen wordt geleverd.

Het verbieden van olie uit Rusland zou verwoestend zijn voor de Hongaarse economie, zegt Orbán. De crisis wordt ook gezien als een kans voor de net met overweldigende meerderheid herkozen Hongaarse premier om zijn invloed te laten gelden. Vergeet niet dat dezelfde Von der Leyen op 27 april een procedure tegen Hongarije is begonnen in het kader van het nieuwe rechtsstaatmechanisme, dat de EU-begroting moet beschermen tegen schendingen van de rechtsstaat door EU-landen.

Sommige EU-diplomaten in Brussel zijn op hun beurt weer bezorgd dat Hongarije te veel compensatie zal krijgen, waardoor de boycot een te slap aftreksel wordt van wat de bedoeling was.

Dus nee, een snelle overeenstemming over het zesde sanctiepakket ligt niet in de lijn der verwachting. Waarschijnlijk komt het dossier volgende week maandag ter tafel als de ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel bijeenkomen voor hun maandelijks overleg.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw