Westen onthult sanctiepakket, Rusland houdt diplomatie af

21 februari 2022Leestijd: 3 minuten
Oekraïners in oorlog

Geen toegang meer tot de dollar, ponden of Europese financiële markten als Rusland zijn buurland Oekraïne invalt. Dat zijn de sancties die het Westen wil instellen. De dreiging van de sancties helpt nog niet, want een nieuwe diplomatieke top tussen Amerika en Rusland komt niet van de grond.

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en de Britse premier Boris Johnson onthulden afgelopen weekeinde het westerse sanctiepakket als Rusland Oekraïne aanvalt. Von der Leyen ontvouwde de plannen bij de Duitse televisiezender ARD. ‘We zullen reageren met de sterkste hefboom die we hebben: economische en financiële sancties, omdat de economie het zwakke punt van Rusland is. Financiële sancties zouden betekenen dat Rusland zo goed als afgesloten zou zijn van de internationale financiële markten.’

Boris Johnson zei dat de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk ervoor willen zorgen dat Russische bedrijven niet meer in dollars of ponden kunnen handelen.

Macron laatste poging voor diplomatieke uitweg lijkt te stranden

De Russische president Vladimir Poetin houdt de boot af voor wat betreft een topontmoeting met zijn Amerikaanse tegenhanger Joe Biden. De Franse president Emmanuel Macron probeerde hierover zondagavond 20 februari overeenstemming tussen de twee te bereiken, maar dat is niet gelukt. Maandagochtend liet het Kremlin weten dat berichten hierover ‘prematuur’ zijn.

Volgens een woordvoerder van het Kremlin kunnen Poetin en Biden elkaar ontmoeten wanneer zij willen. ‘Maar het is prematuur om te spreken over specifieke plannen voor een topontmoeting’. Joe Biden was akkoord met een nieuwe ontmoeting, indien Rusland buurland Oekraïne niet binnenvalt. Later maandag belt de Duitse bondskanselier Olaf Scholz nog met Poetin. Ook Scholz zet zich in voor een diplomatieke oplossing voor de crisis.

Amerikanen weten zeker: Rusland gaat aanvallen

Volgens de Amerikanen gaat dat niet meer lukken. Zij waarschuwen dat een Russische aanval elk moment kan beginnen. ‘Dit is geen Russische bluf, alle benodigdheden voor een succesvolle aanval zijn verzameld’ zei de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin zondag.

Austin meent dat de hoofdstad Kiev een van de doelwitten is van de aanstaande Russische invasie. De Russen zouden volgens Amerikaanse inlichtingen, die op achtergrondbasis worden gedeeld met journalisten, meer dan 190.000 soldaten aan de grenzen van Oekraïne hebben klaarstaan, bijna driekwart van het professionele leger.

Afgelopen week volgden de Amerikaanse waarschuwingen elkaar in hoog tempo op. Donderdag sprak minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken de Verenigde Naties (VN) toe.

Blinken onthulde de vermoedelijke Russische planning: met valse beschuldigingen en mogelijk gefabriceerde incidenten wordt de basis voor een aanval gelegd. De aanval zal beginnen met bombardementen en raketaanvallen, communicatie zal worden verstoord en cyberaanvallen sluiten Oekraïense instituties af.

Blinken benadrukt belang van Amerikaanse inlichtingen

Blinken benadrukte dat de Amerikaanse inlichtingen geloofwaardig zijn. ‘Wij willen een oorlog voorkomen, niet er een starten.’ Daarmee verwees hij naar de Amerikaanse inval in Irak in 2003. Toen sprak Blinkens voorganger Colin Powell ook de VN toe, om te beargumenteren dat ingrijpen noodzakelijk was.

Vrijdag herhaalde president Joe Biden de woorden van Blinken. Biden zei te geloven dat Rusland met gebruik van een valse rechtvaardiging nog deze week Oekraïne zal aanvallen. Ook secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg sprak dit weekeinde over een zeer grote kans dat Oekraïne wordt aangevallen.

Spanningen in Donbas lopen op met evacuaties, mobilisaties en beschietingen

De spanningen tussen Oekraïne en Rusland zijn op een absoluut hoogtepunt. Vrijdag besloten de door separatisten geleide republieken Loehansk en Donetsk tot evacuatie van kinderen, vrouwen en ouderen. De mannelijke bevolking moet zich melden voor mobilisatie.

In die Donbasregio werden afgelopen nachten veel beschietingen gemeld. De separatisten geven het Oekraïense leger daarvan de schuld. De waarnemende Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa meldde meer dan 1.500 overschrijdingen van het staakt-het-vuren-akkoord.

Intussen verlengden Rusland en Wit-Rusland dit weekeinde de gezamenlijke militaire oefeningen in Wit-Rusland. Die zouden dit weekeinde klaar zijn. Nu blijven tienduizenden Russische militairen langer in het Oekraïense buurland. Een nieuwe einddatum voor het vertrek van de militairen is niet genoemd.