Europese Commissie Premium Corner

Na winst Orbán straft Von der Leyen Hongarije

06 april 2022Leestijd: 3 minuten

Het gejuich in Hongarije over de ‘vanaf de maan en zeker vanuit Brussel zichtbare’ overwinning van premier Viktor Orbán was nog niet verstomd, of Ursula von der Leyen besloot het feestje van zijn Fidesz-partij te verpesten.

De voorzitter van de Europese Commissie maakte dinsdag 5 april in het Europees Parlement in Straatsburg bekend  het rechtsstaatmechanisme van de Europese Unie tegen Hongarije te activeren. Het Europarlement dringt hier al veel langer op aan.

Luister ook de podcast BruXL over dit onderwerp terug (tekst gaat hieronder verder):

Orbán komt in de ogen van de parlementariërs al jaren weg met het negeren van de basiswaarden van de EU, zoals de persvrijheid en LGBT-rechten, terwijl hij miljarden euro’s aan Brussels geld zou hebben doorgespeeld naar zijn oude vrienden, zoals de loodgieter uit zijn geboortedorp die nu miljardair is.

De eerste keer dat de EU haar bevoegdheden gebruikt

Het besluit wordt gezien als historisch, omdat het de eerste keer is dat de EU haar bevoegdheden gebruikt om EU-fondsen in te houden voor schendingen van de rechtsstaat en democratische tekortkomingen.

Von der Leyen maakte niet bekend welke bedragen voor Hongarije worden ingehouden en per wanneer dat gebeurt. Hongarije heeft in principe nog recht op 12 miljard euro uit het Coronaherstelfonds. Dat is veel als je bedenkt dat het bbp van Hongarije 160 miljard euro is (Nederland 780 miljard).

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.