Premium Lock Monsterzege Orbán: Hongarije kiest er voor om alleen te staan

04 april 2022Leestijd: 3 minuten
Orbán viert zijn overwinning en blijft premier van Hongarije. Foto: Attila KISBENEDEK / AFP

Na de gigantische overwinning van ‘Poetinvriend’ Viktor Orbán treurt Brussel. Hongarije zal er niet mee zitten. Het land kiest er bewust voor om alleen te staan in de Europese Unie, schrijft René van Rijckevorsel.

Eerder dit jaar noemde de leider van de liberale fractie in het Europees Parlement, Stéphane Séjourné, in een interview met EW april een bepalende maand voor de toekomst van de Europese Unie. Niet alleen waren er verkiezingen in zijn eigen land, Frankrijk, maar ook in Hongarije, het stoute jongetje van de Europese Unie. De hoop van Séjourné: dat de verenigde oppositie in staat zou zijn om de in Brussel weinig geliefde Viktor Orbán van een vijfde termijn als premier af te houden.

Luister ook de podcast BruXL over dit onderwerp terug (tekst gaat hieronder verder): 

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Zondagavond 3 april werd duidelijk dat dit niet is gelukt. Integendeel. Orbán noemde zijn overwinning ‘zo groot dat zij te zien is vanaf de maan, en zeker vanuit Brussel’. Met 53 procent van de kiezers krijgt zijn Fidesz-partij, dankzij een ingewikkeld kiessysteem, 135 van de 199 parlementszetels: een meerderheid van tweederde waarmee verdere grondwetswijzigingen kunnen worden doorgevoerd.

Lees ook deze uitgebreide reportage over het land van Orbán: Schaduw Poetin hangt over de Hongaarse verkiezingen

In Brussel is met teleurstelling kennis genomen van het Hongaarse resultaat. Had de pro-Europese oppositie gewonnen, dan was de Europese Unie verlost geweest van het gedoe over het niet respecteren van de rechtsstaat in Hongarije, het gebrek aan persvrijheid en wetgeving die als anti-LGBT wordt beschouwd. Ook zou een nederlaag van Orbán de positie van Polen hebben verzwakt, dat evenmin de rechtsstaatregels respecteert die worden beschouwd als ruggengraat van de Europese Unie.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw