NAVO-landen sturen troepen naar oosten, evacueren personeel uit Oekraïne

24 januari 2022Leestijd: 3 minuten
NAVO-lidstaten bij een militaire oefening in Letland. Foto: ANP

De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk evacueren niet-essentieel ambassadepersoneel en familieleden uit Oekraïne. De Europese Unie en haar lidstaten wachten de situatie af, terwijl 100.000 Russische troepen aan de Oekraïense grens staan. De NAVO stuurt versterkingen naar Oost-Europese lidstaten om de Russen af te schrikken.

De Angelsaksische landen maakten het besluit om personeel en familie te evacueren afgelopen weekeinde bekend. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken evacueert familieleden van ambassadepersoneel en waarschuwt Amerikaanse burgers in het land: bij escalatie van het conflict kunnen zij niet rekenen op evacuatie. Vorige week zei president Joe Biden dat hij verwacht dat Rusland Oekraïne zal binnenvallen.

De Britten halen naast familieleden ook overbodig personeel terug. Beide ambassades in de Oekraïense hoofdstad Kiev blijven open. De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken vindt de evacuaties voorbarig.

Europese lidstaten, waaronder Nederland, evacueren nog niet

De Europese Unie is nog niet van plan de families van EU-diplomaten uit Oekraïne terug te halen. De buitenlanddienst van de Europese Unie zal het voorbeeld van de Verenigde Staten voorlopig niet volgen, zegt buitenlandchef Josep Borrell. ‘Wij gaan niet hetzelfde doen, omdat we daarvoor nog geen specifieke redenen kennen.’

Borrell verwacht later op de dag uitleg van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken. ‘Misschien heeft minister Blinken meer informatie, en zal hij die met ons delen.’ Blinken is momenteel in Europa, nadat hij vrijdag 21 januari zijn Russische tegenhanger Sergej Lavrov in de Zwitserse stad Genève sprak. Maandag 24 januari overlegt Blinken met de Europese Unie en haar lidstaten over de Russische dreiging.

Extra NAVO-troepen richting Oost-Europa

Nederland evacueert voorlopig ook nog geen ambassadepersoneel. Wel stuurt Nederland een contingent van de luchtmacht met twee F-35 jachtvliegtuigen naar Bulgarije voor luchtverdedigingstaken en stelt het extra grondeenheden beschikbaar voor de Snelle Interventie Macht van de NAVO. Het amfibisch transportschip Zr.Ms. Rotterdam met landingsvaartuigen en helikopters staat gereed voor inzet in de Zwarte Zee.

Poetin

Lees ook dit commentaar van Robbert de Witt: Poetin volgt armoedige strategie en heeft slechts één wapen: angst

Over de situatie rond Oekraïne zei minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra (CDA) afgelopen donderdag tegen de Tweede Kamer: ‘Het kabinet zit er geharnast in. Wat rond Oekraïne gebeurt, moet serieuze consequenties hebben.’ Hoekstra reist volgende week samen met premier Mark Rutte (VVD) naar Kiev.

De Nederlandse inzet is onderdeel van een breder plan van de NAVO om versterkingen naar het oosten te sturen. Dat moet Rusland afschrikken. Zo zendt Frankrijk versterkingen naar Roemenië, en Denemarken naar Litouwen en de Oostzee. De Amerikanen overwegen volgens The New York Times om duizenden militairen naar Oost-Europese NAVO-partners te sturen.

Economische sancties bij Russische inval in Oekraïne

Secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg verwelkomt de extra troepen. Volgens Stoltenberg zal de NAVO ‘alle maatregelen blijven nemen die nodig zijn om alle bondgenoten te beschermen en te verdedigen, ook door het oostelijke deel van de alliantie te versterken’. Oekraïne is geen NAVO-lidstaat, maar een aanval op het land vindt de NAVO onacceptabel.

Bij een inval in Oekraïne willen de NAVO-partners strenge economische sancties invoeren. Het is onduidelijk hoe stevig die sancties zullen zijn. Tussen de NAVO-landen is veel onenigheid. Vooral Duitsland wil niet te streng zijn; het land is enorm afhankelijk van Rusland voor de gastoevoer. Andere landen, zoals Nederland, zijn in mindere mate afhankelijk van Russisch gas.