Premium Lock Poetin volgt armoedige strategie en heeft slechts één wapen: angst

19 januari 2022Leestijd: 3 minuten
Het gezicht van de Russische president wordt gebruikt als schietschijf op een militaire basis in Oekraïne. Foto: Tyler Hicks/The New York Times/ANP

Met het mes op de keel van de Oekraïners hoopt Poetin zijn zin te krijgen. Hij stelt idiote eisen, schrijft Robbert de Witt. Maar zal het Amerika en Europa lukken eensgezind te blijven?

Hebben de Russen niet een beetje gelijk, met hun grieven tegenover het Westen en de NAVO? Dat het westerse militaire bondgenootschap de afgelopen dertig jaar steeds dichter naar Moskou kruipt, is immers gewoon waar. Rusland mag dan onmetelijk groot zijn, een blik op de politieke kaart van 1989 en die van 2022 wekt vanuit Russisch perspectief inderdaad de indruk van omsingeling. Steeds meer voormalige Warschaupact-landen werden lid van de NAVO. Wit-Rusland en Oekraïne vormen de laatste grote buffers.

De Russische president Vladimir Poetin, die de ineenstorting van de Sovjet-Unie de grootste tragedie van de twintigste eeuw noemde, vindt dat de Amerikanen misbruik hebben gemaakt van de chaos in zijn land in de jaren negentig en dat moet worden teruggedraaid. De NAVO mag niet meer uitbreiden, raketten en andere militaire middelen moeten weg uit Oost-Europa. Met het mes op de keel van de Oekraïners wil hij dit afdwingen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw