Kabinet mengt zich militair in conflict Rusland – Oekraïne

20 januari 2022Leestijd: 2 minuten
Nederlandse F-35. Foto: ANP

Nederland mengt zich militair in het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Den Haag stuurt een contingent van de luchtmacht met twee F-35 jachtvliegtuigen naar Bulgarije voor luchtverdedigingstaken, houdt het amfibisch transportschip Zr.Ms. Rotterdam met landingsvaartuigen en helikopters gereed voor inzet in de Zwarte Zee en stelt ook  extra grondeenheden beschikbaar voor de Snelle Interventie Macht van de NAVO.

Minister Wopke Hoekstra (CDA) van Buitenlandse Zaken zegt dat het kabinet bereid is defensieve wapensystemen, cybereenheden en militaire trainers naar Oekraïne te sturen. Hoekstra zei het conflict met diplomatieke middelen te willen beëindigen, maar uit zijn woorden tegenover de Tweede Kamer bleek dat hij daar eigenlijk niet meer vanuit gaat.

‘Het kabinet maakt zich grote zorgen over de agressie van Rusland tegen Oekraïne’, zei Hoekstra. ‘Er moet een forse tegenreactie zijn als de territoriale integriteit van Oekraïne wordt geschonden’.

Context rond Oekraïne is veranderd

Rusland concentreert sinds twee maanden grondeenheden en grote aantallen tanks in de buurt van de grens met Oekraïne. President Vladimir Poetin eist dat Oekraïne zich nooit aansluit bij de NAVO, dat westerse NAVO-eenheden zich terugtrekken uit landen in Oost- en Midden-Europa en dat de Verenigde Staten binnen twee weken hiermee instemmen.

Tot nu toe vond de Nederlandse regering dat economische sancties volstonden om Rusland af te houden van een aanval. Hoekstra zei donderdagavond in de Kamer dat dit een gepasseerd station is. ‘Wij wilden een wapenwedloop voorkomen, maar de context is  nu veranderd,’ zei Hoekstra. Samen met minister Kajsa Ollongren (Defensie) kondigde hij een eerste pakket militaire maatregelen aan.

De Amerikaanse president Joe Biden zegt met zoveel woorden dat het uitbreken van een oorlog een kwestie van tijd is. Hoekstra zei dat hij contact had met de Amerikaanse minister Antony Blinken van Buitenlandse Zaken. Het kabinet is nu bereid bilateraal of via de NAVO wapens te leveren aan Oekraïne.

Hoekstra slaat dreigende taal uit richting Rusland

Nederland is een van de weinige NAVO-partners met de zogenaamde Patriot Pac III-raketten: een afweersysteem tegen vliegtuigen en raketten. Onder defensieve wapens vallen ook antitankwapens, inclusief trainers. Oekraïne heeft daar op dit moment grote behoefte aan.

Daarnaast blijven economische sancties een instrument om Rusland af te schrikken. Hoekstra wilde niet precies zeggen aan welke maatregelen hij denkt, maar volgens ingewijden gaat het over het afsluiten van de Nordstream II-pijpleiding en het blokkeren van internationaal betalingsverkeer vanuit Rusland.

‘Het kabinet zit er geharnast in. Wat rond Oekraïne gebeurt, moet serieuze consequenties hebben,’ sprak Hoekstra dreigend in de richting van Rusland.