Waarom populariteit vicepresident Kamala Harris maar blijft dalen

24 november 2021Leestijd: 4 minuten
Joe Biden en Kamala Harris. Foto: Rod Lamkey / CNP / SplashNews.comFoto:

Het broeit in het Witte Huis. Vicepresident Kamala Harris voelt zich onbegrepen door president Joe Biden en het volk vindt haar in toenemende mate ongeschikt. Wat is er aan de hand met de politicus die de ster had moeten zijn van de Biden-regering?

Het was nog wel zo’n historische keus van president Joe Biden: voormalig Senator Kamala Harris werd na de afgelopen verkiezingen de eerste zwarte, vrouwelijke vicepresident van de Verenigde Staten. De 57-jarige Harris moest een divers en jeugdig elan geven aan het presidentschap van de inmiddels 79-jarige Biden.

Lees ook dit omslagverhaal terug over Kameleon Kamala: Wie is Kamala Harris?

Maar haar start is niet al te best. Na elf maanden in functie krijgt ze nog slechts de steun van 28 procent van Amerikanen, blijkt uit een recente peiling van dagblad USA Today. Dat is dik 10 procentpunten minder dan de niet bijster populaire president Biden en het laagste rapportcijfer van alle recente vicepresidenten.

Het gespeculeer in het Witte Huis over de positie van Harris is begonnen. Een paar dagen na de peiling verscheen een artikel op de website van CNN waarin meer dan dertig mensen rond Harris en Biden de vuile was buiten hangen. De president geeft zijn vicepresident niet genoeg serieuze taken waarbij ze zichzelf kan laten zien, klinkt het van anonieme Harris-medewerkers en bondgenoten. Er is zo’n ‘wanorde en een gebrek aan focus’ in het kantoor van Harris dat het Biden-kamp de vicepresident niet eens kán helpen, klinkt het vanaf de andere kant.

Joe Biden gaf Kamala Harris ‘rotklus’: typerend voor onbegrip

Dat Harris tijd nodig heeft om haar plek te vinden in Bidens Witte Huis, is niet zo gek. Ze heeft slechts vier jaar ervaring in Washington – veel minder dan de president, die bijna zijn hele leven in de stad rondloopt. Dat de vicepresidentiële ambtswoning in de Amerikaanse hoofdstad maandenlang werd verbouwd en Harris noodgedwongen in een gastenhuis verbleef, hielp waarschijnlijk ook niet.

Biden probeert Harris op dezelfde manier te behandelen als president Barack Obama deed met hem. En dus lunchen ze eens per week samen, net als Obama en Biden, en gaf hij haar eveneens immigratie als eerste serieuze portefeuille. Biden dacht dat hij haar daarmee een eervolle taak gaf, de mensen rond Harris noemen het een rotklus waaraan weinig eer valt te behalen . Het typeert het onbegrip tussen de twee.

Onhandige optredens over immigratie

Eigenlijk alle portefeuilles waar Harris zich over moet buigen, zijn lastig: naast immigratie ook wapenwetgeving, en – nadat ze er zelf om vroeg – het beschermen van het stemrecht. Maar met onhandige uitspraken maakte Harris de uitdagingen alleen maar groter. Toen een journalist haar eerder dit jaar vroeg waarom ze nog niet naar de Amerikaans-Mexicaanse grens was geweest, begon ze te lachen, waardoor het leek alsof ze de historisch hoge immigratiecijfers niet serieus neemt. De linkerzijde van haar eigen partij was dan weer niet blij met een onverwacht strenge speech van Harris in Guatemala, vanwaar ze immigranten opriep ‘niet naar de Verenigde Staten te komen’.

Lees verder onder de tweet

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Het blijft een zoektocht naar haar eigen rol. Als Senator was ze vaak vlijmscherp in haar ondervragingen, een gevolg van haar carrière als openbaar aanklager in Californië. In de meeste van haar speeches als vicepresident komt ze nauwelijks energieker over dan haar twintig jaar oudere baas. En tijdens de cruciale laatste onderhandelingen over een infrastructuurwet was ze niet eens in Washington te vinden. Terwijl Biden en zijn adjudanten alles op alles zetten om stemmen te winnen, toerde de vicepresident met een laboratorium van NASA.

Weinig zelfreflectie bij Kamala Harris en omgeving

Van kritiek willen aanhangers van Harris weinig weten. Liever wordt er gewezen op ‘impliciet racisme’. ‘Het is makkelijker om achter haar aan te gaan omdat ze de eerste zwarte vrouw is in deze positie,’ aldus Witte Huis-woordvoerder Jen Psaki. ‘Er zijn zeker aanvallen op haar vanwege haar identiteit.’ Een belangrijke reden waarom Biden haar vorig jaar koos, was juist haar achtergrond als het kind van Indiaas-Jamaicaanse ouders.

De spanningen in het Witte Huis leiden tot vragen over de toekomst. Biden zou 82 jaar oud zijn als in 2024 zijn termijn afloopt en de kans bestaat dat hij dan met pensioen gaat. Harris wilde zichzelf door de opgedane ervaring in het Witte Huis manoeuvreren als logische opvolger. Op dit moment is dat pad hoogst twijfelachtig.

Volgens de Los Angeles Times is er sprake van ‘openlijke paniek’ binnen de Democratische Partij over Harris. ‘Sommige activisten maken zich zorgen dat ze niet het politieke gogme heeft om zich door deze lastige tijden te navigeren ’, aldus een anonieme partijleider. Ongetwijfeld worden zulke teksten in de media gebracht door mensen met een voorkeur voor andere ambitieuze Democraten, van infrastructuurminister Pete Buttigieg tot Senator Elizabeth Warren. Door de dalende populariteit van Harris zien die hun kans schoon.