Migratiestroom naar Amerikaanse zuidgrens breekt record na record

04 augustus 2021Leestijd: 3 minuten
Grenspolitie houdt migranten aan bij de grens met Mexico in de staat New Mexico. Foto: AFP.

Immigranten komen in recordaantallen naar de Amerikaanse zuidgrens en het asielsysteem staat dermate op knappen, dat tienduizenden migranten gewoonweg het land in werden gestuurd. Vier vragen en antwoorden over de voortdurende migratiecrisis.

1. Wat is er aan de hand?

De immigratieproblematiek aan de Amerikaanse zuidgrens duurt voort. In juli kwamen zo’n 210.000 migranten, vooral uit Centraal-Amerika en Mexico, illegaal de grens over. Dat zijn de hoogste maandelijkse aantallen in twintig jaar tijd. Ook het aantal kindmigranten dat door de autoriteiten zonder familie werd aangetroffen – meer dan 19.000 in juli – brak een record. Normaal gesproken komen er in de warme zomermaanden juist minder immigranten naar de Verenigde Staten.

Het zorgt voor een ongekende druk op het asielsysteem. Asielzoekerscentra zijn propvol, agenten en immigratierechters overwerkt. Bovendien zijn er zorgen over snelle verspreiding van het coronavirus. Beelden van afgelopen weekeinde tonen hoe zo’n duizend migranten uit nood onder een brug in Mission, Texas werden opgevangen. Het leidde tot boze reacties van het Republikeinse Congreslid Elise Stefanik, die sprak van ‘een absolute catastrofe’.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

2. Komen de problemen door Biden?

President Joe Biden beloofde tijdens de verkiezingscampagne een humaner immigratiebeleid – een flinke verandering in retoriek ten opzichte van voorganger Donald Trump. Zijn vroege besluit om kwetsbare families en kinderen niet langer meteen terug te sturen naar Mexico, stimuleerde een migratiestroom en, misschien nog wel belangrijker, een actieve geruchtenmachine onder de migranten dat ze welkom zijn in de Verenigde Staten. Toch spelen andere factoren waarschijnlijk een grotere rol in hun besluit huis en haard te verlaten: slechte economische omstandigheden in Centraal-Amerika, oplaaiend geweld in die regio’s en het coronavirus.

3. Wat gebeurt er met de migranten?

Veruit de meeste asielzoekers zijn economische migranten die geen recht op asiel hebben. Van de categorie alleenstaande volwassenen werd 82 procent snel weer uitgezet. Andere migrantengroepen, vooral families met kinderen, mogen hun asielprocedure doorgaans afwachten in opvangcentra, maar omdat die locaties vaak vol zitten, worden ze voor veel geld door het hele land gevlogen.

Bovendien is de toestroom dermate groot dat de grenswacht ongekende stappen zet. Uit overheidsgegevens in handen van nieuwswebsite Axios blijkt dat de afgelopen maanden 50.000 asielzoekers simpelweg zijn vrijgelaten in de Verenigde Staten. Officieel moeten ze zich melden voor een immigratierechter, maar dat deden vooralsnog amper 7.000 van hen. De kans is groot dat die mensen verdwijnen in de illegaliteit.

4. Wat doet het Witte Huis?

De regering-Biden blijft in het openbaar volhouden dat het immigratiesysteem humaner moet, maar achter de schermen probeert de president de toestroom af te zwakken. Het Witte Huis maakt al gebruik van een corona-noodverordening om asielzoekers snel terug te kunnen sturen, en besloot vorige week de deportatieregels verder te versoepelen. Grenswachten mogen ook families uitzetten, als ze de kans klein achten dat de migranten gevaar lopen in hun thuisland. Ook komen er weer speciale vliegtuigen om afgewezen immigranten in te vervoeren. Daarmee worden stappen gezet die een terugkeer betekenen naar strenger beleid onder Donald Trump.

Voor oplossingen op de lange termijn moet worden gekeken naar vicepresident Kamala Harris, die het thema door Biden in de schoot geworpen kreeg. ‘Ons land moet samenwerken met Centraal-Amerika om de ellende aan te pakken die ervoor zorgt dat mensen hun regio verlaten en naar onze grens komen,’ schreef ze vorige week. Een van de ideeën is om meer ontwikkelingshulp te sturen naar Centraal-Amerika en om meer legale immigratie toe te staan. Maar dat soort plannen moeten door het Congres, waar de kans op succes vooralsnog klein is.