De tomeloze ambitie van Pete Buttigieg

20 november 2021Leestijd: 3 minuten
Minister van Transport Pete Buttigieg. Foto: ANP

Van burgemeester naar president, die reuzenstap probeerde Pete Buttigieg te zetten in 2020. In een dit jaar uitgebrachte documentaire wordt het verhaal verteld van zijn mislukte campagne op weg naar het presidentschap. De documentaire is voor Buttigieg een middel om zich te presenteren als toekomstig Democratische presidentskandidaat, schrijft Victor Pak.

Victor Pak (1995) is redacteur bij EW. Wekelijks op zaterdag blogt hij over wat er speelt in de Amerikaanse politiek.

Pete Buttigieg (39) was sinds 2012 burgemeester van South Bend in de staat Indiana. Een onbeduidend stadje op twee uur rijden van Chicago. Maar in 2019 zette hij South Bend op de kaart, niet vanwege zijn grootse prestaties als burgemeester, maar met de aftrap van zijn campagne als presidentskandidaat namens de Democratische Partij.

Documentaire zet Buttigieg opnieuw in de schijnwerpers

Een nieuwe documentaire op videokanaal Amazon Prime getiteld Mayor Pete geeft een fraai inkijkje in de verkiezingscampagne. De kijker wordt in een rap tempo bijgebracht wat Buttigieg tot een opvallende kandidaat maakte: afgestudeerd aan Harvard en gediend in Irak werd hij burgemeester van zijn geboortestad. Pas tijdens zijn ambtsperiode kwam hij uit voor zijn homoseksuele geaardheid.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

In het overvolle kandidatenveld viel de man met de uitstraling van een ventje meer op dan de grijzende politici. De charme van zijn campagne zat ’m in de geringe kans voor Buttigieg om president van de Verenigde Staten te worden, ondanks een inspirerend levensverhaal.

Kijker mist de reden waarom de verkiezingscampagne mislukte

Buttigieg wist te winnen in Iowa, steevast de eerste staat die voorverkiezingen organiseert, maar daarna viel de rijzende ster. Minderheden vonden hem te elitair en kozen massaal voor de volksere Joe Biden. In de documentaire wordt hieraan vluchtig aandacht besteed. Zonde, want dit imago zal Buttigieg in de rest van zijn carrière achtervolgen, tenzij hij zijn voorkomen aanpast.

De documentairemakers trapten in het vernuft van Buttigieg om de media te bespelen. Het was natuurlijk niet zomaar dat hij al die tijd een filmploeg in zijn nabijheid toeliet. Gedurende de hele campagneperiode werd elk interviewverzoek gehonoreerd. Zo kreeg de onbekende burgemeester een plek op het podium tussen politici met veel meer ervaring dan hij zelf.

De genius achter dat plan, Lis Smith, krijgt in de documentaire weinig aandacht. De New Yorkse woordvoerder speelt een bijrol. Voor Buttigiegs echtgenoot, Chasten Buttigieg, is des te meer aandacht. Hij wordt geportretteerd als de persoon die de bedachtzame en ongrijpbare Pete voor de kijker kan vertalen.

Door uitgaven aan infrastructuur kan Buttigieg zich verder profileren

Zo is de documentaire vooral een nadere kennismaking met Pete Buttigieg en dat is dus niet zonder reden. Buttigieg hield aan de verkiezingsstrijd een troostprijs over: hij is nu minister van Transport. Een baan die net zo onbeduidend is als het burgemeesterschap van South Bend, ware het niet dat president Joe Biden fors wil investeren in de Amerikaanse infrastructuur.

Lees over South Bend: De magie van Mayor Pete

Biden en Buttigieg zetten zich de afgelopen maanden in om een infrastructuurwet door het Congres te krijgen en ze slaagden daarin. De begroting van het ministerie van Transport groeit daardoor enorm, van omgerekend bijna 80 miljard naar zo’n 125 miljard euro.

Met een goedgevulde portemonnee kan Buttigieg de komende jaren geld spenderen aan de bouw van nieuwe wegen, laadpalen voor elektrische auto’s en (lucht)havens. Zo kan hij onder het mom van zijn ministerschap ook doorgaan met het voeren van een publiekscampagne die hem ooit in het Witte Huis moet brengen. Hij heeft de tijd, want pas in 2060 is hij even oud als Joe Biden nu.