Talibanstrijder onder geëvacueerde vluchtelingen in Frankrijk aangetroffen

24 augustus 2021Leestijd: 3 minuten
Franse president Emmanuel Macron - ANP

De leiders van de G7, de zeven belangrijkste westerse industrielanden, overleggen dinsdag 24 augustus over de situatie in Afghanistan. Op de agenda staan de aanpak voor de evacuatie van mensen uit Afghanistan, de opvang van vluchtelingen en steun aan het Afghaanse volk. In Frankrijk is dinsdag mogelijk de eerste Talibanstrijder onder de geëvacueerden aangetroffen.

Het Verenigd Koninkrijk is momenteel voorzitter van de groep, waarin ook Canada, Duitsland, Frankrijk, Japan, Italië en de Verenigde Staten zitten.

De Britse premier Boris Johnson wil dat de G7-landen een gemeenschappelijke strategie voor de evacuaties opstellen. Johnson en een aantal collega’s zullen er naar verwachting bij de Amerikaanse president Joe Biden op aandringen dat zijn troepen het vliegveld van Kabul langer openhouden dan 31 augustus. Veel westerse landen zeggen dat ze meer tijd nodig hebben voor de evacuatie van hun landgenoten en Afghaanse medewerkers.

Amerikaanse leger controleert het luchtruim

‘Het is van levensbelang dat de internationale gemeenschap samenwerkt om veilige evacuaties te garanderen, een humanitaire crisis te voorkomen en om het Afghaanse volk te steunen bij het veiligstellen van de resultaten van de afgelopen twintig jaar,’ zei de Britse premier zondag 22 augustus. Biden en Johnson hadden maandagavond een voorbereidend gesprek.

Het Amerikaanse leger controleert het luchtruim van Afghanistan en het vliegveld van de hoofdstad Kabul. Biden wil die inzet voor 31 augustus beëindigen, hoewel hij met de legerstaf wel in gesprek is over de mogelijkheden voor een eventuele verlenging.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de G7 vergaderden vorige week al over Afghanistan en riepen de Taliban toen op Afghanen die hun land willen verlaten vrije doorgang te verlenen.

Lees ook deze blog van Afshin Ellian: Zonder Westen zegevieren de jihadisten in AfghanistanBiden

Verlenging wordt lastig

Verlenging wordt nog lastig, want de nieuwe machthebbers in Kabul hebben aangegeven dat de westerse troepen uiterlijk 31 augustus weg moeten zijn.

Het Verenigd Koninkrijk verwacht dan ook niet meer tijd te krijgen voor de evacuaties vanuit Afghanistan. Defensieminister Ben Wallace zei dinsdag 24 augustus tegen Sky News dat verlenging ‘onwaarschijnlijk’ is. De situatie in Afghanistan wordt steeds gevaarlijker naarmate de deadline nadert, zei hij.

Mogelijk Talibanstrijder tussen vluchtelingenstroom naar Frankrijk

In Frankrijk zijn vijf Afghanen die zich onder de vluchtelingen bevonden onder toezicht geplaatst omdat zij een link zouden hebben met de Taliban. De vijf zouden zich hebben voorgedaan als helpers tijdens de Franse missie in Afghanistan en profiteerden van de chaos op de luchthaven in Kabul. Een van de vijf mannen is inmiddels opgepakt omdat hij de huisarrestmaatregel schond.

Het zou gaan om een vermoedelijke Talibanstrijder van 26 met de naam Nangialay S. en vier van zijn naasten. De man zou zijn lidmaatschap van de Taliban inmiddels hebben toegegeven. Als hoofd van een Taliban-controlepost in Kabul zou hij ook wapens hebben gedragen.

Volgens regeringswoordvoerder Gabriel Attal is S. ‘een Afghaan die hielp bij de evacuatie van Fransen, van mensen die voor Frankrijk werkten tijdens de evacuatie van de ambassade, in een tijd die ongelooflijk gespannen was, (en) die waarschijnlijk levens heeft gered’.