Premium Lock Zonder Westen zegevieren de jihadisten in Afghanistan

16 april 2021Leestijd: 4 minuten
De Amerikaanse president Joe Biden zegt dat het 'tijd is voor de Amerikaanse troepen om thuis te komen'. Foto: AFP.

Na bijna twintig jaar trekken Amerika en de NAVO-troepen zich terug uit Afghanistan. Een onontkoombaar besluit met grote gevolgen: de Afghaanse bevolking zal de komende jaren gebukt gaan onder nog meer terreur en onderdrukking, schrijft Afshin Ellian. Ook voorziet hij een grote vluchtelingenstroom naar het Westen.

Een nieuwe Afghaanse tragedie kondigt zich aan. De Amerikaanse troepen zullen onvoorwaardelijk Afghanistan verlaten. Ook de NAVO houdt het voor 11 september 2021 gezien.

‘Het is tijd om Amerika’s langste oorlog te beëindigen. Het is tijd voor de Amerikaanse soldaten om naar huis te komen,’ aldus president Joe Biden. In dezelfde bewoordingen sprak ook oud-president Donald Trump al over de oorlog in Afghanistan.

Terugtrekking Amerika is onontkoombaar besluit met grote gevolgen

Afshin Ellian

Prof.mr.dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap aan de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

Het is een onontkoombaar besluit met vergaande gevolgen voor de Afghaanse bevolking en een overwinning voor het jihadisme.

Vanuit Amerikaans perspectief is dit wel een onvermijdelijk besluit. Biden kondigde zijn beslissing zonder enige aarzeling aan: ‘Ik ben de vierde Amerikaanse president die gaat over de aanwezigheid van een Amerikaanse troepenmacht in Afghanistan. Twee Republikeinen. Twee Democraten. Ik zal deze verantwoordelijkheid niet overdragen aan een vijfde president.’

Sjiitische en soennitische jihadisten zegevieren in Midden-Oosten

Europa is de buurman van het islamisme. Niet de Verenigde Staten. Sjiitische en soennitische jihadisten zegevieren in het Midden-Oosten. En Europa dreigt de frontlinie van het jihadisme te worden.

BBC-journalist John Simpson kreeg in 2001 de bijnaam ‘de bevrijder van Kabul’. Hij liep als eerste westerling met de Noordelijk Alliantie Kabul binnen. Juichende kinderen, mannen en vrouwen verwelkomden hem. Het was voor hen een ware bevrijding. De mannen gingen naar de kapper om hun baard te laten afscheren. En de vrouwen betraden de publieke ruimte zonder vrees. Maar nu dreigen ze opnieuw te worden overrompeld door de jihadisten.

Lees deze blog van Robbert de Witt terug: Waarom het geweld in Afghanistan ten onrechte wordt genegeerdLeger controleert burgers in Afghanistan

De vreugde van toen slaat om in angst. In de afgelopen jaren vochten vooral Afghaanse strijdkrachten. Daarbij kwamen duizenden Afghaanse soldaten om het leven. Door de aanslagen sneuvelden ook duizenden burgers. Een wrede oorlog. Maar er was geen alternatief.

De wederopstanding van de Taliban had aanvankelijk te maken met steun uit Pakistan en gedeeltelijke steun van de Iraanse Revolutionaire Garde. Zij zagen in de Taliban de perfecte strijders die Amerika in Afghanistan konden verslaan. Bovendien waren de Taliban in staat om velen te rekruteren in de Pakistaanse stammengebieden. De Taliban konden ook een deel van Afghanistan met hun religieuze wetten aan hun macht onderwerpen.

De geografische gesteldheid van Afghanistan is zeer geschikt voor een lange en wrede guerrillaoorlog. Een BBC-journalist peilde de stemming in een Talibanbolwerk 30 kilometer van de stad Mazar-i-Sharif. Onomwonden zei een commandant dat zij naar een islamitische staat streven. Daarom zijn ze bereid om de jihad tegen de huidige regering, eigenlijk de staat van Afghanistan, door te zetten.

Westerse terugtrekking is onvoorwaardelijk: overwinning voor taliban

De terugtrekking van westerse troepen uit Afghanistan is onvoorwaardelijk, dus niet gebonden aan een vredesverdrag tussen Afghaanse regering en de Taliban. De Taliban vieren daarom een overwinning op het Westen. Maar in tegenstelling tot de Verenigde Staten vinden de meeste Europese partners, achter de schermen althans, dat Afghanistan niet in handen van de Taliban mag vallen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw