Boeren leggen met trekkers Europese hoofdsteden plat

27 november 2019Leestijd: 5 minuten
Duitse boeren protesteren in Berlijn tegen het Duitse regeringsbeleid. Foto: AFP

In navolging van de Nederlandse boerenprotesten gaan deze week ook Duitse, Franse en Ierse agrariërs de straat op. De motivatie van de Europese boeren verschilt, maar allemaal maken ze zich zorgen over sowieso één ding: hun toekomst. Vier protesten op een rij.

Franse boeren zetten Parijs op z’n kop

Woensdag demonstreren boeren in Frankrijk voor een betere beloning voor hun werk. Vanuit het noorden en midden van het land trokken trekkers al vroeg in de ochtend naar de hoofdstad Parijs. Met zo’n 1.000 demonstranten reden de boeren op hun gemak over belangrijke toegangswegen van de stad. Ook werden delen van de ringweg geblokkeerd. Dit veroorzaakte veel problemen in het verkeer.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Het is niet de eerste keer dat Franse boeren de straat opgaan. De afgelopen drie maanden protesteerden de boeren al vier keer eerder. Het is wel de eerste keer dat Parijs de standplaats van de protesten is. De boeren verzamelden zich woensdag op de Avenue Foch, een van de duurste adressen ter wereld, die leidt naar de Arc de Triomphe.

De Franse boeren protesteren vooral tegen de lage levensstandaard. Ongeveer één op de drie boeren in Frankrijk zou minder dan 350 euro netto per maand verdienen, zeggen landbouworganisaties. Twee landbouworganisaties laten aan het AD weten dat ‘bijna 20 procent van de Franse boeren niet goed verdient om van te leven’.

Lees hier het opiniestuk van Philip van Tijn: 13 redenen waarom de boeren onze steun verdienen

Ook zijn de boeren boos over de vele regels in de sector. Zo klagen milieuorganisaties dat boeren te veel bestrijdingsmiddelen gebruiken, vinden consumenten de producten te duur en wil de overheid open grenzen en vrijhandelsverdragen. Dit alles bij elkaar zorgt volgens de boeren voor oneerlijke concurrentie met andere Europese landen.

De voorzitter van de agrarische vakbond FDSEA liet woensdag aan de Franse nieuwszender BFM TV weten dat ‘zolang Macron geen antwoord heeft op de problemen, de boeren niet verder gaan’.

Boerenprotest bij Branderburger Tor in Berlijn

In Berlijn kwamen dinsdag duizenden boeren samen om te protesteren tegen het nieuwe landbouwbeleid van de Duitse regering, geïntroduceerd in september. Vanuit verschillende kanten reden boeren richting de Pariser Paltz bij de Brandenburger Tor om daar rond het middaguur te demonstreren.

Ook in de Duitse hoofdstad zorgde de opkomst van vele trekkers tot verstoppingen in het verkeer. Het centrum van Berlijn stond helemaal vast. Volgens de politie waren er minstens 5.000 trekkers in de stad.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

In het nieuwe Duitse landbouwbeleid zijn de regels voor de bescherming van insecten en het milieu aangescherpt. Ook is het uitrijden van mest beperkt om zo het grondwater te beschermen. Veel boeren vallen over deze maatregelen omdat die het werk zouden bemoeilijken. De stikstofdiscussie, zoals Nederland die kent, speelt geen rol bij het Duitse boerenprotest.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De Duitse minister van Milieu, Svenja Schulze (SPD), sprak de boeren dinsdag toe en verdedigde haar beleid. Ze zei dat ze in gesprek wil, maar wel verwacht dat de boeren ook openstaan voor toenadering: ‘We moeten samenwerken!’.

Dublin: protest tegen lage rundvleesprijs

In Ierland gingen boeren dinsdag en woensdag eveneens de straat op, al ging dit protest om hele andere zorgen dan die van de Franse en Duitse boeren. Bij het parlementsgebouw in Dublin protesteerden Ierse boeren tegen de lage prijs voor rundvlees. Ze trokken met hun trekkers de hoofdstad in, wat leidde tot blokkades en verstoppingen in het verkeer.

Woensdagochtend vroeg gingen vijf boeren kort in gesprek met de minister van Landbouw, Michael Creed (Fine Gael). De boeren hadden beloofd de trekkers uit de stad te verwijderen als Creed ze zou uitnodigen. Ze waren zo ontevreden over de uitkomst van het gesprek ’s ochtends, dat ze dit niet uiteindelijk niet deden.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Het is niet de eerste keer dat de boeren in Ierland de straat opgaan. Al maanden is er onrust tussen de regering en boeren. De agrariërs vinden dat ze een te lage prijs krijgen voor hun dieren. Daarom werden afgelopen zomer al verschillende protesten georganiseerd tegen fabrieken die rundvlees verwerken.

De Ierse boeren zijn nu vooral boos over beschuldigen die Creed aan hun adres doet. Zo heeft de minister beweerd dat managers van vleesbedrijven doodsbedreigingen ontvangen van actievoerders. De boeren ontkennen dit tot dusver.

Nederlandse boeren zetten druk achter gesprek Schouten

Minister van Landbouw Carola Schouten (ChristenUnie) ging maandag in gesprek met het Landbouw Collectief, een koepelorganisatie die dertien landbouworganisaties verenigt. De organisatie kwam met een eigen rapport om Nederland uit de stikstofproblemen te helpen. Schouten wil graag samenwerken met Landbouw Collectief en nodigde ze daarom uit in Den Haag.

Lees het coververhaal van deze week over de papieren crisis die Nederland teistert: Bevangen door PFAS, stikstof en CO2cover Elsevier Weekblad editie 47 2019 klimaat

Om extra druk op het gesprek te zetten, stonden tientallen boeren tussen 12.30 en 14.00 uur stil langs de snelweg in de buurt van op- en afritten. Zo was de berm van de A58 bij Ulvenhout enige tijd gevuld met trekkers. De actie was een oproep van actiegroep Farmers Defence Force.

 

 

De actie van maandag was niet bedoeld om wegen te blokkeren. Dat was in oktober wel anders. Duizenden boeren trokken tot twee keer toe op hun trekkers richting het Malieveld in Den Haag. Ze zijn het niet eens met het huidige stikstofbeleid van de regering.

Ook vonden verschillende protesten plaats bij provinciehuizen en gingen de boeren langs bij het hoofdkantoor van het RIVM. In Groningen liep dit uit de hand: een trekker reed door de monumentale deur van het provinciehuis.

Na de Hofstad en de provinciehoofdsteden moet over ruim twee weken ook de nationale hoofdstad eraan geloven: de boeren hebben vorige maand aangekondigd in december te willen protesteren in Amsterdam. Op vrijdag 13 december wil boerencomité Agractie met ‘een beperkt aantal trekkers, geen duizenden’ naar de stad komen, zei initiatiefnemer Bart Kemp eerder deze maand.

In het gemeentebestuur van Amsterdam bestaan volgens NRC grote zorgen over de komst van de boeren. Gevreesd wordt vooral dat zij met veel meer actievoerders en trekkers komen dan aangekondigd. In dat geval zouden er, zeker gezien de grote capaciteitsproblemen bij de politie in de hoofdstad, te weinig agenten zijn om de openbare orde te bewaken.