Verhaal van de dag

D66’er Tjeerd de Groot uitgejoeld bij boerenprotest

01 oktober 2019

Duizenden boeren uit het hele land protesteren dinsdag in Den Haag tegen de stikstofmaatregelen van het kabinet. Op het Malieveld staan volgens een woordvoerder van de organisatie zeker vierhonderd tractoren. Rond het Binnenhof in Den Haag is veel politie aanwezig. Drie boeren zijn aangehouden.

De boeren protesteren ertegen dat ze worden gezien als milieuvervuilers en als de groep die het stikstofprobleem moet oplossen, terwijl een sector als de luchtvaart in hun ogen buiten schot blijft.

‘Niemand kan meer om de boeren heen. Dat hebben jullie wel voor elkaar vandaag,’ zei minister van Landbouw Carola Schouten (ChristenUnie) terwijl ze de menigte toesprak. ‘Jullie werken keihard. Ik weet hoe het is om te werken op de boerderij. (…) Ik ben het eens dat er meer waardering moet komen van de samenleving, overheid en politiek.’ Ze zei dat als het aan haar ligt de veestapel niet wordt gehalveerd zolang zij minister is.

‘Boeren die boer willen blijven en hun bedrijf willen doorgeven aan hun dochters en zonen moeten dit kunnen blijven doen. Ik wil jullie daarbij helpen, zodat jullie klaar zijn voor de toekomst.’

Bart Kemp, coördinator en mede-organisator van de zogenoemde ‘Agractie’ zei dat hij emotioneel werd van het grote aantal boeren op het Malieveld.

‘Onze passie met een paar pennestreken kapotmaken’

Kemp: ‘Het gaat nogal ergens over. Het gaat om onze toekomst, onze gezinnen, onze manier van leven, onze passie, dat willen zij met een paar pennestreken kapotmaken. Tienduizenden gezinnen en bedrijven worden geraakt. Door plannetjes die door de Jesse Klavers en Rob Jettens achteloos worden genoemd. Het beleid is te vaak niet gebaseerd op kennis of feiten, maar dat kunnen we ze ook niet kwalijk nemen, ze hebben geen gezond boerenverstand. Laat Den Haag maar horen hoe boos de voedselmakers zijn.’ De demonstranten begroetten die woorden met luid gejuich.

Kemp richtte zich ook direct tot minister Schouten: ‘Wat heeft u er een puinhoop van gemaakt, wat een chaos heeft u aangericht. Toen u twee jaar geleden begon, beloofde u duidelijkheid, maar nooit was de onduidelijkheid zo groot. We zijn er klaar mee.’

Klaver en De Groot uitgejouwd

D66-Kamerlid Tjeerd de Groot werd uitgejouwd toen hij het woord nam. De boeren gingen massaal met hun rug naar het podium staan. Anderen staken hun middelvinger op. De Groot kreeg even het woord tijdens de actie, maar Kemp ontnam hem dat alweer snel. ‘Ik had gezegd twee zinnen, daar zit hij ver overheen.’ Volgens De Groot vertelt hij het ‘eerlijke verhaal’.

GroenLinks-voorman Jesse Klaver wachtte een vergelijkbaar onthaal. ‘Jullie voelen je genaaid, en terecht. Als het gaat over de aanpak van klimaatverandering, of stikstof, gaat het niet alleen over de agrarische sector, maar ook over Schiphol en de industrie. Ik vecht voor een aanpak die u zo min mogelijk raakt, maar het gaat u raken. Dat is de waarheid.’

Het programma is om 15.00 uur afgelopen. Uit voorzorg worden de politici onder politiebeveiliging van en naar het Malieveld gereden. Naast het Centraal Station had zich ook een handjevol tegendemonstranten verzameld.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De ANWB verwacht een drukke en vroege avondspits door het boerenprotest. Daar komt bij dat er slecht weer is voorspeld en dat dinsdagen meestal druk zijn.

Lange files

De tractorcolonnes veroorzaakten op weg naar Den Haag dinsdagochtend op veel plaatsen lange files. Volgens de ANWB was het de drukste ochtendspits ooit. Op het hoogtepunt rond half negen stond het verkeer volgens de ANWB op 1.136 kilometer vast.

Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag overlegde dinsdagochtend met justitie en politie over de veiligheid. Enkele boeren reden bij het Malieveld door de afzettingen heen.

10.000 deelnemers verwacht

Initiatiefnemers beschouwen de actie als een succes, zegt een woordvoerder. ‘Het is een mooie actie en goed geslaagd tot nu toe.’

De protesterende boeren komen uit alle uithoeken van het land. Boeren uit Groningen en Texel gingen maandag al op weg om op tijd in Den Haag te zijn.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Boeren die het Malieveld over de weg niet konden bereiken kozen de route via het strand.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Politici reageren op Twitter

PVV-leider Geert Wilders is ook op het Malieveld. ‘Waar zou Nederland zijn zonder onze boeren, jullie verdienen ons respect. De stikstofuitstoot is door jullie al gigantisch gedaald. Niet jullie moeten boeten, Den Haag moet boeten,’ zei Wilders.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘Zo begrijpelijk,’ twitter CU-leider Gertjan Segers. ‘Onze boeren zorgen iedere dag voor ons voedsel en verdienen niet onze stank maar onze dank!’ Hij laat weten dat hij ‘naast de boeren’ zal staan.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

SGP-leider Kees van der Staaij heet de boeren welkom in Den Haag.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘FVD steunt onze boeren volledig,’ twittert FVD-leider Thierry Baudet.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

VVD-Kamerlid Helma Lodders laat weten dat ze de boeren ‘een warm hart’ toedraagt. ‘Deze mensen moeten we niet wegjagen of betuttelen, maar juist koesteren.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Cultureel antropoloog Jan van de Beek begrijpt het protest wel.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Een groepje boeren protesteert dinsdag ook bij het gebouw van de NOS in Hilversum. Ze hebben onderweg naar Den Haag een tussenstop gemaakt. Ze staan voor het gebouw met spandoeken met teksten als ‘Boeren werken voor mens en vee en doen aan deze reductie niet mee’.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ook langs het Overijsselse Ommerkanaal werd aandacht aan de actie besteed.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Op twitter kunnen de boeren op opvallend veel steun rekenen. ‘Heb zelden met zoveel plezier en bewondering in de file gestaan in de ochtend,’ twittert iemand. ‘Dit is toch ook wel humor, twittert een ander over een video van slalommende tractoren op de weg.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘Onthaald met gejuich en applaus,’ twittert iemand. ‘Hup boeren! Een hart onder de riem en welkom in Den Haag,’ reageert een ander.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘Zij protesteren niet alleen voor zichzelf, maar voor iedere burger die tegen de klimaathysterie van Jette, Jesse en Rutte is.’ ‘Yes!!! Super! Go, boeren! Go! Sluit Den Haag af.’ ‘Altijd zijn de boeren netjes gebleven. Hebben zich in de meest idiote bochten moeten wringen om aan de eisen blijven te voldoen. Nu is het genoeg!,’ valt te lezen op twitter.

‘Heel veel succes!!! Het moet eens afgelopen zijn dat boeren het pispaaltje zijn,’ regeert iemand op Facebook. Op Facebook hebben mensen hun profielfoto’s aangepast met de tekst: Ik sta achter de actie van 1 oktober.

‘Mijn respect voor de hardwerkende boeren, die desondanks tijd weten vrij te maken om te gaan protesteren, is zo oneindig veel groter dan voor die deugkneusjes met hun ‘klimaatstaking’.’ ‘Jullie staan aan de basis van elke samenleving. Ik sta achter de meest innovatieve en efficiënte boeren wereldwijd,’ staat op twitter.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Nieuwe actie

Farmers Defence Force, een van de organisaties die het broerenprotest organiseerde, geeft de politiek vier weken de tijd om met plannen voor de agrarische sector te komen. Als het kabinet of de Kamer voor die tijd niet met concrete plannen komt, zullen boeren opnieuw demonstreren.

‘We hebben ze een ultimatum gesteld van vier weken,’ zegt woordvoerder Sieta van Keimpema. “Als er niets gebeurt, zijn de boeren echt bereid opnieuw actie te ondernemen.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.