Geweld tegen christenen: ook deze kerken werden aangevallen

23 april 2019Leestijd: 5 minuten
Soldaten bij de ravage bij een katholieke kathedraal in Jolo - AFP

Terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de bloedige aanslagen in Sri Lanka, waarbij meer dan driehonderd mensen om het leven kwamen. Dit jaar zijn kerken over de hele wereld al vaker het doelwit geweest van terreur en/of (gewelddadige) aanvallen. Vier recente voorbeelden op een rij.

New York, Verenigde Staten

Vorige week pakte de politie in New York een 37-jarige man op die met twee jerrycans benzine, aanstekers en andere brandbare vloeistof de Saint Patrick’s-kathedraal was binnengelopen.

Een veiligheidsmedewerker in de kerk zag de man lopen, waarop de man de kerk weer verliet. Hij werd buiten het gebouw aangehouden door agenten. Hij verklaarde dat zijn auto zonder benzine stond, maar dat bleek niet zo te zijn. Volgens een woordvoerder is de arrestant een bekende van de politie.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De woordvoerder vertelde dat agenten extra waakzaam zijn sinds de brand in de Notre-Dame in Parijs drie dagen eerder en kerkbranden in de Verenigde Staten zelf.

In de Amerikaanse staat Louisiana gingen de afgelopen weken al drie kerken in vlammen op. Hierbij ging het om kerken van de zwarte gemeenschap. Een 21-jarige man is opgepakt, vermoedelijk had hij een racistisch motief. Op het moment van de branden was niemand in de kerken aanwezig.

 Jolo, Filipijnen

In januari van dit jaar werden de Filipijnen opgeschrikt door twee explosies bij een katholieke kathedraal op het eiland Jolo, in het zuiden van het land. Twintig mensen kwamen om het leven, 81 raakten gewond. IS eiste de aanslag op.

De eerste bom ontplofte binnen in de kerk, net na de drukbezochte zondagsmis. De tweede ontplofte buiten de kerk, juist op het moment dat veiligheidstroepen kwamen toegesneld. Onder de doden waren zowel militairen als burgers, verklaarde het leger.

‘We zullen de meedogenloze daders achter deze laffe misdaad vervolgen tot het einde van de wereld, totdat elk van hen voor de rechter is gebracht en achter de tralies gezet. De wet zal hen geen genade schenken,’ zei een woordvoerder namens president Rodrigo Duterte.

De aanslag gebeurde twee dagen nadat de verkiezingscommissie aankondigde dat de oprichting van een nieuwe autonome moslimregio in de zuidelijke regio Mindanao is goedgekeurd na een referendum dat plaatshad in januari.

Het eiland Jolo wordt al jaren geteisterd door de aanwezigheid van islamitische strijders van Abu Sayyaf die enkele jaren geleden trouw aan IS hebben gezworen. Onder meer de Filipijnen en de Verenigde Staten hebben de groep van Abu Sayyaf op een lijst van terreurorganisaties gezet vanwege bomaanslagen, ontvoeringen en onthoofdingen.

München, Duitsland

Een 36-jarige man heeft zaterdag tijdens een paasdienst van de Kroatisch-katholieke gemeente in de Pauluskerk in de Duitse stad München voor grote verwarring gezorgd, meldde de Süddeutsche Zeitung maandag.

De politie liet weten dat het gaat om een immigrant afkomstig uit Somalië, die een uur na aanvang van de dienst het kerkgebouw binnenstormde. Hij gooide met stenen en stak vuurwerk af, wat leidde tot een enorme ravage in de kerk. In video’s die circuleren op Twitter is te zien dat overal glasscherven en andere voorwerpen op de grond liggen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De Somaliër veroorzaakte grote paniek bij de ongeveer duizend kerkgangers. Toen zij in groten getale de kerk wilden uitvluchten, ontstonden opstoppingen en raakten de katholieken verdrukt, waardoor uiteindelijk 24 van hen gewond raakten. Anderen hielden de indringer vast tot de politie arriveerde.

Lees de column van Afshin Ellian Gevaarlijk: jihadisten die verwarde mensen nadoen

Volgens een officiële verklaring van de politie maakte de man ‘gesticulaties en luidruchtige, onbegrijpelijke woorden’, maar diverse getuigen laten weten dat de man ‘Allahu akbar’ riep, maar dat is niet bevestigd. Het Kroatische ministerie van Buitenlandse Zaken meldde afgelopen weekeinde dat de Duitse politie heeft verzekerd dat het incident niets met terrorisme te maken heeft, maar dat de man ‘verward’ was. Hij is gearresteerd en naar het ziekenhuis overgebracht.

Nigeria

Op eerste paasdag zijn in de noordelijke Nigeriaanse stad Kano tien kerkgangers gedood en meer dan 30 gewond geraakt, bericht persbureau AFP. Vlakbij een katholieke kerk reed een man in een politieauto in op een processie op een groep kinderen. Volgens ooggetuigen was de bestuurder boos op de kinderen omdat zij de weg blokkeerden. Nadat de groep alsnog aan de kant ging, zou de boze automobilist uit woede op hen zijn ingereden. Daarna namen woedende omstanders wraak op de bestuurder door hem en zijn bijrijder te vermoorden.

Een week eerder, op Palmzondag, openden militanten van de Fulani, een overwegend islamitisch nomadenvolk, ook al het vuur op een doopfeest van een Evangelische kerk in de deelstaat Nasrawa, waarbij zeventien doden vielen. Dat meldt de Nigeriaanse krant The Punch.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

In Nigeria worden al jaren op grote schaal christenen vermoord door terroristen van de islamitische terreurgroep Boko Haram, maar de laatste tijd zijn zij ook veelvuldig het slachtoffer van de Fulani. In de deelstaat Kaduna vallen de meeste doden. In februari en maart van dit jaar zijn al zo’n 120 mensen uit christelijke boerengemeenschappen gedood, meldde het Reformatorisch Dagblad vorige maand. Inmiddels zouden de Fulani zelfs een groter gevaar voor christenen vormen dan Boko Haram: alleen in 2018 zouden de Fulani al ongeveer 1.700 christenen om het leven hebben gebracht.

Begin deze maand schreef het AD dat moordpartijen niet primair religieus zijn gemotiveerd, maar dat droogte en twisten om land de reden zou vormen voor de ‘spanningen’. Het dagblad voert een Brits-Nigeriaanse onderzoeker op die stelt dat klimaatverandering oude rivaliteiten op scherp zet: door droogte zou er steeds minder vruchtbare grond beschikbaar zijn, waardoor de islamitische veehouders en de christelijke akkerbouwers strijden om dezelfde grond. Bovendien schrijft de krant dat christenen er ook geregeld moslims vermoorden, maar dat media daar weinig over berichten.

Volgens organisaties die opkomen voor vervolgde christenen is van eenzijdige berichtgeving geen sprake, en spelen religieuze motieven wel degelijk een grote rol. ‘Klimaatverandering speelt mee, maar dat is het echt niet alleen,’ zegt Richard Groenenboom van Stichting de Ondergrondse Kerk tegen het AD. ‘Ik ben meerdere keren in aangevallen dorpen geweest en wat mij opvalt, is dat slachtoffers vaak op hun religieuze achtergrond zijn aangesproken,’ zegt Groenenboom. ‘Ik ken verhalen over christenen die worden neergeknald en dan horen: ‘Bid maar tot Jezus dat Hij je laat opstaan zoals met Hem ook is gebeurd’. Dat heeft volgens mij niet zo heel veel met landjepik te maken.’