Verenigd Koninkrijk

Uitstel van de Brexit lijkt ineens een stuk waarschijnlijker

26 februari 2019

Britse ministers dreigden dinsdagochtend in opstand te komen tegen premier Theresa May, en Labour-leider Jeremy Corbyn wil een nieuw referendum over de Brexit. Houdt u het nog bij? Elsevier Weekblad zet de laatste vier ontwikkelingen over de Britse uittreding uit de Europese Unie op een rij.

Lagerhuis krijgt laatste woord

Theresa May geeft het Lagerhuis zeggenschap over een mogelijk Brexit-uitstel. Als op 12 maart geen akkoord voor de Brexit is goedgekeurd, mogen parlementariërs uiterlijk op 13 maart besluiten of ze zonder akkoord uit de EU willen stappen. Als de parlementariërs alleen mét een akkoord de EU willen verlaten, mogen zij een dag later stemmen over een mogelijk uitstel van de Brexit.

Stemt het Lagerhuis in met een harde Brexit – zonder akkoord – dan is deze op 29 maart een feit.

Maar dit gebeurt alleen als het Lagerhuis daar expliciet mee instemt, beloofde May, die zelf geen voorstander is van uitstel. ‘Uitstel tot na eind juni betekent dat het Verenigd Koninkrijk moet meedoen aan de Europees Parlementsverkiezingen. Wat voor boodschap geeft dat aan de meer dan zeventien miljoen Britten die er bijna drie jaar geleden voor stemden om de EU te verlaten?’

Muiterij in de Conservatieve Partij

May kwam dinsdag met haar toezeggingen na muiterij in de eigen partij. Conservatieve dissidenten eisten dat de premier de garantie zou geven dat er géén harde Brexit komt. Wilde May die garantie niet geven, dan zouden zeker zes ministers opstappen. De dissidenten zouden vooraf in het geheim hebben vergaderd. Dinsdagochtend kwam het kabinet bijeen om te vergaderen over de kwestie. De oplossing die nu op tafel ligt, is een middenweg.

May benadrukte na afloop dat ‘kort uitstel, tot uiterlijk het einde van juni, vrijwel zeker eenmalig zou moeten zijn’. Dat tijdsbestek geeft haar meer tijd om te onderhandelen met de EU. De premier benadrukte dat uitstel niet betekent dat een vertrek zonder akkoord helemaal is uitgesloten.

De economische effecten zijn nu al voelbaar: Britse economie krijgt tegenwind door Brexit

Hoe staat May ervoor met nieuw Brexitplan?

Het parlement haalde in januari een streep door het Brexit-akkoord dat May eerder sloot met de EU, het zogenoemde Chequers-akkoord. De premier moet nu met een beter akoord komen.

Daarover is zij in gesprek met de leiders van verschillende EU-landen. Een obstakel vormt nog steeds de Noord-Ierse grenskwestie oftewel de backstop.

Na de Brexit ontstaat op het Ierse eiland in principe een harde grens tussen het Verenigd Koninkrijk en Europa. Noord-Ierland is onderdeel van het Verenigd Koninkrijk, maar Ierland blijft een EU-lidstaat. Die harde grens is ongewenst. Daarover zijn het Verenigd Koninkrijk en Europa het eens.

De opvallende draai van Labour

Labourleider Jeremy Corbyn liet maandag weten dat hij een nieuw Brexit-referendum steunt als het parlement Labours alternatieve plan voor een gereguleerd vertrek uit de EU woensdag afwijst. Corbyn wil hiermee ‘een schadelijke Torybrexit’ voorkomen.

Lees ook het stuk van onze correspondent in Londen over Brexit: No Deal of Noorwegen?

Wat er precies in het alternatieve Brexit-plan van Labour staat, is nog niet helemaal duidelijk, maar zeker is dat het Verenigd Koninkrijk lid blijft van de douane-unie. Woensdag stemt het Lagerhuis over het voorstel.

Maar wordt het van tafel geveegd, en komt het uiteindelijk neer op Mays deal of ‘no deal’, dan moet het volk het laatste woord krijgen, liet parlementslid Emily Thornberry weten. Tegen partijleden zou Corbyn hebben gezegd dat May ‘roekeloos tijd verspeelt’ in een poging ‘parlementsleden te dwingen te kiezen tussen haar mismaakte akkoord en een rampzalige no-deal’.

De premier haalde dinsdag hard uit naar Corbyn. ‘Hij wil een referendum houden dat verdeeldheid zal zaaien en ons land weer terug naar af brengt,’ zei May. Ze verweet Corbyn dat hij de uitslag van het referendum uit 2016 over het vertrek uit de EU niet respecteert.

Corbyn klaagde op zijn beurt dat May en haar regering een puinhoop maken van de Brexit. Bedrijven verhuizen naar het buitenland en banen gaan verloren, zei de Labourleider. ‘Zelfs nu, met nog een maand te gaan tot onze in de wet vastgelegde vertrekdag, heeft de premier niet duidelijk gemaakt wat ze wil bereiken in de nieuwe onderhandelingen.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.