Democraten: macht grijpen via gouverneurs

26 oktober 2018Leestijd: 3 minuten
Democraat Andrew Gillum staat voor in de race voor het gouverneurschap van Florida. Foto: EPA

Vandaag in de update over de midterms: de gouverneursverkiezingen die tegelijkertijd op 6 november worden gehouden. En verder: nog meer explosieven onderschept en een Senaatsrace tussen twee cowboys.

★ Het laatste campagnenieuws

 • Veruit de meeste aandacht rond de tussentijdse verkiezingen gaat naar het Huis van Afgevaardigden en de Senaat, die het leven van president Donald Trump flink kunnen bemoeilijken. Maar er wordt ook gestemd voor 36 gouverneurs, de uitvoerende macht in de staten.
  De midterms komen snel dichterbij – de eerste keer dat Amerika naar de stembus gaat sinds de verkiezing van Donald Trump eind 2016. Tot 6 november selecteert Emile Kossen vanuit Washington dagelijks de hoogte- en dieptepunten in de felle strijd om de kiezers.
 • De Democraten lijken op dat vlak een grote overwinning te gaan boeken. Volgens de peilingen kunnen ze rekenen op 6 tot 10 nieuwe gouverneurschappen. Republikeinen in Illinois, New Mexico, Michigan en Maine zijn in de problemen. Momenteel zijn er veel meer Republikeinen dan Democraten aan de macht op staatsniveau: 33 tegenover 16.
 • Wat maakt dat uit? Gouverneurs hebben veel macht – ze kunnen wetgeving ondertekenen of blokkeren. Ze kunnen ook het beleid van de president tot op bepaalde hoogte tegenwerken. Maar er speelt meer deze keer. In 2020 worden in het hele land nieuwe kiesdistricten getekend, wat grote invloed heeft op de uitslag van de tussentijdse verkiezingen in 2022. De gouverneur speelt in veel staten een grote rol in dat proces – een Democratische gouverneur zou bijvoorbeeld een Republikeins voorstel voor kiesdistricten kunnen blokkeren. De gouverneursverkiezingen in 2018 kunnen dus langdurig effect hebben.Lees ook: interview met gouverneur van Colorado John Hickenlooper
 • Meer explosieven
  Nog steeds worden er nieuwe bompakketjes gevonden. Ook oud-vicepresident Joe Biden en acteur Robert de Niro blijken een doelwit te zijn. Het aantal onderschepte pakketten staat inmiddels op tien. Geen van de explosieven ging af en niet alle pakketten konden schade aanrichten, aldus onderzoekers. Over de dader is nog niets bekendgemaakt, al lijkt het erop dat de pakketjes zijn verstuurd vanuit het zuiden van Florida.
 • Riep president Trump in eerste instantie nog op tot eenheid, woensdagavond en donderdagochtend viel hij de media aan. ‘Een groot deel van de woede die we zien in onze samenleving is veroorzaakt door bewust misleidende verslaggeving van de gevestigde media, die ik fake news noem.’
 • Democraten impliceren dat Trump medeschuldig is door zijn felle retoriek. De twee Democratische leiders in het Congres, Nancy Pelosi en Chuck Schumer in een verklaring: ‘Keer op keer heeft de president geweld toegelaten en Amerikanen verdeeld met zijn woorden en acties.’
 • Democratisch Huis komt dichterbij
  Met minder dan twee weken te gaan tot de verkiezingen lijkt het er steeds meer op dat het Huis van Afgevaardigden een Democratische meerderheid gaat krijgen. In 205 races lijkt winst voor Democraten een zekerheid, tegenover 199 zekere Republikeinse plekken. Van de 31 races die te spannend zijn om adequaat te kunnen voorspellen, hoeven de Democraten er maar 12 te winnen om de meerderheid te pakken, meldt peilingbureau RealClearPolitics.

Campagnespot van de dag

Een van de meest besproken spotjes is van Ron DeSantis, die gouverneur wil worden in Florida. Hij is een uitgesproken Trump-aanhanger en probeert in deze commercial zijn jonge kinderen het ‘trumpisme’ bij te brengen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Race om te volgen

Montana – Wie is de echte cowboy?
Montana is een eigenaardige staat, waar de politieke kleur minder uitmaakt dan elders. De Senaatsrace gaat tussen twee boeren: Jon Tester, de Democratische Senator, en de Republikein Matt Rosendale. Althans, twee boeren? Ze ruziën met elkaar over wie de echte rancher is.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Tester heeft zich door de jaren heen populair weten te maken bij de inwoners, onder meer door zijn boerderij te blijven bestieren. Mogelijk wel problematisch is dat hij het verscheidene keren aan de stok kreeg met president Trump. Tegenstander Rosendale omarmt de president juist. Tester heeft een kleine voorsprong in de peilingen.