Bompakketten overschaduwen Midterms: vingerwijzen is begonnen

25 oktober 2018Leestijd: 3 minuten
Het gebouw van CNN werd ontruimd nadat een pakket met daarin explosieven werd gevonden. Foto: AFP

In de dagelijkse update over de Midterms praat correspondent Emile Kossen je bij over de explosieven die onder meer waren bedoeld voor twee oud-presidenten en CNN. Spoedig werd de felle verkiezingscampagne gepauzeerd. Maar voor hoelang?

★ Het laatste nieuws

Woensdagochtend werd Amerika opgeschrikt door berichten over bompakketten die de afgelopen dagen zijn verstuurd naar diverse Democratische politici. Twee pakketjes gingen naar de huizen van Barack Obama en de Clintons en eentje naar voormalig minister van Justitie Eric Holder. Ook oud-vicepresident Joe Biden en acteur Robert de Niro waren doelwit. Alleen een pakketje bedoeld voor het New Yorkse kantoor van CNN kwam daadwerkelijk aan. Het kantoor werd direct ontruimd.

Allemaal bevatten ze dezelfde inhoud, aldus de autoriteiten: pijpbommen, glasscherven en wit poeder. In geen van de gevallen gingen de explosieven af. Nog onduidelijk is of de explosieven functioneel waren.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Het begon eigenlijk dinsdag al, toen de linkse filantroop George Soros eenzelfde soort pakket ontving. Over de dader(s) is nog niets naar buiten gebracht. Wel weten we dat de schuldige allerlei spelfouten maakte en dat het pakketje op het CNN-kantoor was bedoeld voor oud-CIA-directeur John Brennan. Die werkt voor MSNBC, niet voor CNN. Wat opvalt, is dat alle doelwitten banden hebben met de Democraten of een uitgesproken tegenstander zijn van president Trump.

Het nieuws had direct grote impact. Politici van beide partijen haastten zich om de daad te veroordelen. Dertien dagen voor de verkiezingen lijkt het bovendien een aanleiding om stil te staan bij de uiterst giftige politieke sfeer, die mogelijk heeft bijgedragen aan de actie.

President Donald Trump sprak van een ‘aanval op de democratie’ en  riep op de politieke spanningen te kalmeren. ‘Meningsverschillen lossen we op bij de stembus.’ Mitch McConnell, de Republikeinse leider in de Senaat, verwees naar de bommeldingen als ‘een poging tot binnenlands terrorisme’. Hillary Clinton, een van de doelwitten, zei tijdens een speech in Florida dat Amerika zich in ‘een tijd van diepe verdeeldheid’ bevindt. ‘We moeten er alles aan doen om het land samen te brengen.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De wapenstilstand lijkt niet lang te duren. CNN-baas Jeff Zucker en John Brennan gaven woensdagmiddag de schuld aan Trump en zijn ophitsende woorden. ‘Je kunt beargumenteren dat het individuen heeft aangespoord om het heft in eigen hand te nemen,’ aldus Brennan. Trump zei een paar uur later tijdens een speech dat ook de media een rol spelen in het opstoken van verschillen. ‘Een groot deel van de woede die we zien in onze samenleving is veroorzaakt door bewust misleidende verslaggeving van de gevestigde media, die ik fake news noem.’

Overal in het land is politici geadviseerd voorzichtig om te gaan met inkomende post. De FBI zegt alle mogelijke middelen in te zetten om de dader(s) te vinden.

Video van de dag

President Trump hield woensdagavond gewoon een rally in Wisconsin. Wel nam hij uitgebreid de tijd om de mislukte aanslagen nog een keer te veroordelen. ‘In deze tijd moeten we samenkomen en een erg duidelijke, sterke en niet te missen boodschap afgeven dat politiek geweld niet thuishoort in de Verenigde Staten.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Race om te volgen

Missouri – Geen enkel verschil
De spannendste Senaatsrace is die in Missouri. Althans, als we de peilingen mogen geloven. Er is amper verschil tussen de zittende Democraat Claire McCaskill en uitdager Josh Hawley, die momenteel minister van Justitie is in Missouri. McCaskill (65) heeft de ervaring en het meeste geld, Hawley (38) de jeugd en de steun van de president. De kwestie rond rechter Brett Kavanaugh is tot dusver een van de belangrijkste thema’s – McCaskill stemde tegen, Hawley zou voor hebben gestemd.