Ngo’s bezorgd over onthoofding vrouwelijke activist Saudi-Arabië

22 augustus 2018Leestijd: 2 minuten
De Saudische mensenrechtenactiviste Israa al-Ghomgham - Foto: Twitter

Saudi-Arabië ligt opnieuw onder vuur, ditmaal vanwege de aanstaande eerste executie ooit van een vrouwelijke activist. Het Openbaar Ministerie in Riaad vroeg eerder deze maand om de onthoofding van de 29-jarige Israa al-Ghomgham.

Al-Ghomgham werd samen met haar man in december 2015 opgepakt, omdat ze in de nasleep van de Arabische Lente protestacties zou hebben georganiseerd tegen de discriminatie van sjiitische minderheden door de (soennitische) Saudische regering.

Gevaarlijk precedent, waarschuwt HRW

Volgens de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch stonden Al-Ghomgham en haar man recent voor de rechter wegens beschuldigingen van terrorisme en opruiing, meldt de BBC. De ngo waarschuwt voor een ‘gevaarlijk precedent voor andere vrouwelijke activisten’ die in de Golfstaat in de cel zitten als haar executie wordt uitgevoerd.

Mocht de onthoofding doorgaan, dan zou het de eerste executie van een vrouwelijke mensenrechtenactivist zijn in Saudi-Arabië. In het streng-islamitische land worden executies nog altijd uitgevoerd door onthoofding per zwaard.

Koning moet uiteindelijke beslissing nemen

De uiteindelijke beslissing over het lot van Al-Ghomgham ligt bij de Saudische koning Salman bin Adul Aziz al-Saud, die zich doorgaans aansluit bij het oordeel van het Openbaar Ministerie. Mensenrechtenorganisaties roepen de Saudische regering op om de ‘politiek gedreven’ aanklachten tegen de activiste te laten vallen.

Er zitten nog minstens 58 mensen in de dodencel in Saudi-Arabië. Het land staat bekend als een van de landen waar het vaakst de doodstraf wordt uitgevoerd. Vorig jaar werden in totaal 146 executies uitgevoerd.

Saudi-Arabië is overigens nog altijd verwikkeld in een diplomatieke rel met Canada. Begin deze maand kritiseerde de Canadese minister van Buitenlandse Zaken Chrystia Freeland het islamitische land. Ze sprak haar solidariteit uit met de Saudische mensenrechtenactivist Samar Badawi. Zij werd begin augustus gearresteerd en heeft tevens een Canadees paspoort. Badawi is de zus van de eerder gevangengenomen activist, blogger en schrijver Raif Badawi. Raif werd in 2012 gearresteerd en veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en duizend zweepslagen, omdat hij zich in zijn blogs kritisch had uitgelaten over de islam.