Syp Wynia Premium Corner

Westen laat Canada alleen staan met pleidooi over mensenrechten

15 augustus 2018

Saudi-Arabië heeft de Canadese ambassadeur weg­gestuurd en de eigen ambassadeur uit Ottawa teruggeroepen, net als duizenden Saudische studenten die studeren in Canada. Nieuwe investeringen zijn geblokkeerd. De graanimport uit Canada is beëindigd. En dat allemaal in reactie op enkele Twitter-berichten van de Canadese minister van Buitenlandse Zaken, Chrystia Freeland.

Freeland riep op activisten voor vrouwenrechten die recent in Saudi-Arabië gevangen zijn gezet, ­onmiddellijk vrij te laten. Dat leidde tot woede bij Saudi-Arabiës sterke man, kroonprins Mohammed bin Salman. Nu is ook weer niet alles wat het lijkt, want Saudi-Arabië heeft de olietoevoer naar Canada buiten de sanctiemaatregelen gelaten, zoals Canada op zijn beurt ­kritiek op de burgerrechten in Saudi-Arabië nooit heeft laten volgen door intrekking van een gigantische wapendeal met dat land. Het bleef vorig jaar bij een ‘onderzoek’ door Freeland naar de inzet van door Canada geleverde militaire voertuigen tegen de Saudische sjiitische minderheid.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.