Duitsland

Geduld met Merkel raakt op: CSU wil snel oplossing voor migratie

27 juni 2018

Na verzoenende woorden van de Beierse CSU-partij, dreigt er opnieuw een conflict in de Duitse regeringscoalitie. De spanningen over het Duitse immigratiebeleid lopen hoog op.

‘We zitten met een hele gespannen situatie in de regering,’ zegt SPD-leider Andrea Nahles woensdag tegen de Duitse omroep ARD.

‘Geen nut om Merkel meer tijd te geven’

Of er nieuwe verkiezingen dreigen in Duitsland weet zij niet: ‘We zullen het zien.’ Splijtzwam is het Duitse immigratiebeleid. CSU-leider en minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer pleit voor een strenger nationaal immigratiebeleid. Hij wil dat asielzoekers die in een andere lidstaat van de Europese Unie (EU) zijn geregistreerd, bij de Duitse grens worden weggestuurd. Merkel – die ijvert voor een Europese aanpak – wil dat voorkomen.

Alexander Dobrindt, leider van de CSU in de Duitse Bondsdag, zegt woensdag dat het geduld met Merkel op begint te raken. ‘Ik zie het nut er niet van in om over toekomstige Europese oplossingen te praten terwijl we niet bereid zijn te doen wat Duitsland nu kan doen. We moeten nu actie ondernemen.’ Dobrindt ziet geen reden om Merkel meer tijd te geven om met een EU-plan te komen als het haar tijdens de langverwachte top van regeringsleiders einde deze week niet lukt.

‘Vanaf volgende week willen we dat migranten worden afgewezen aan de grens als ze al in een andere EU-lidstaat geregistreerd staan,’ aldus Dobrindt, die eraan toevoegt dat ze daar dan de asielprocedure moeten doorlopen.

CSU toonde zich eerder verzoenend

De uitspraken zijn opmerkelijk, omdat Merkels zusterpartij CSU dinsdag nog met verzoenende woorden kwam, en hamerde op eenheid met Merkels CDU. ‘Politici en media die denken dat het samenwerkingsverband met de sociaal-democraten binnenkort uit elkaar vliegt, zijn wereldvreemd,’ zei Seehofer dinsdag. Dobrindt zei dat de twee partijen een ‘door het lot verbonden gemeenschap’ zijn.

Als Seehofer het plan doorvoert, kan Merkel hem ontslaan. Dat zou leiden tot een val van de regering. De CSU komt naar verwachting aanstaande zondag bij elkaar om te bepalen hoe het verder moet met de Duitse grensbewaking.

Een Europese minitop in Brussel over migratie afgelopen weekeinde heeft weinig opgeleverd. Wel was er ‘veel goede wil om vooruit te komen,’ zei Merkel. ‘We zijn het er allemaal over eens dat we de illegale migratie willen terugdringen, onze grenzen willen beschermen en we allemaal verantwoordelijk zijn voor alle onderwerpen.’

Mede door de afwezigheid van ‘asielweigerende’ landen als Polen en Hongarije waren de verwachtingen vooraf al niet hooggespannen.  Bij de top komende donderdag en vrijdag zijn wel alle EU-regeringsleiders aanwezig.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.