Jelte Wiersma

Immigratietop: EU houdt zichzelf voor de gek

29 juni 2018

De Europese Unie (EU) gaat op complexe wijze proberen de ongecontroleerde immigratie naar Europa te vervangen door legale immigratie, zo bleek vrijdagochtend in Brussel na een nachtelijke EU-top. Niet omdat het uitvoerbaar is of goed voor Europa, maar om de Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) en de Italiaanse premier Giuseppe Conte (partijloos) binnenlands gezichtsverlies te besparen.

De EU gaat afspraken maken met Noord-Afrikaanse landen over kampen waar Afrikanen en Aziaten zich kunnen melden om asiel aan te vragen. Tot die tijd komen er waarschijnlijk kampen in Zuid-Europa waar zij hun asielverzoek kunnen indienen. De gekkigheid van deze ‘afspraken’ is nauwelijks te bevatten.

De EU-landen komen nooit asielafspraken na, waarom zou dat nu anders zijn? De enige leider die zich betrouwbaar heeft getoond als het gaat om EU-asielafspraken, is president Recep Tayyip Erdogan, van niet-EU-lid Turkije.

Verrassing! Geen enkel Afrikaans land wil opvangen

Vooralsnog wil geen enkel Afrikaans land Erdogans beveiligingsteam voor Europa komen versterken. Dit is natuurlijk onderhandelingstactiek (de vragende partij betaalt), maar het heeft iets zots om in Brussel over Afrikaanse landen te praten zonder dat zij aan tafel zitten. Nog vreemder is de aanname dat het opzetten van asiel-aanvraagkampen in Noord-Afrika uitvoerbaar is.

Allereerst moeten migranten naar deze kampen zien te komen. Stel je woont in zuidelijk Afrika of ergens in Afghanistan, dan zegt de EU eigenlijk: loop eerst maar door een mijnenveld, en als u dat overleeft en onze kampen weet te bereiken, dan krijgt u heel misschien een enkeltje Europa.

Europacorrespondent Jelte Wiersma schrijft elk weekend een essay voor Elsevier Weekblad. Op de hoogte blijven? Abonneer u op onze gratis nieuwsbrief >

Wat als situatie in kampen uit de hand loopt?

Stel dat Afrikanen en Aziaten dat met honderdduizenden, miljoenen tegelijk doen. En zij melden zich bij die kampen, waar het gros wordt afgewezen. Stel dat deze mensen uit frustratie ambtenaren bedreigen, gaan soldaten van het (nog niet-bestaande) EU-leger dan schieten?

En wat als miljoenen mensen die recht hebben op asiel, zich melden bij de Noord-Afrikaanse EU-kampen. Gaat de EU hen dan allemaal overvaren en -vliegen? Let wel: het gros van de wereld is een onprettiger plek voor homo’s, christenen en vrouwen dan Europa. Vele mensen kunnen ongetwijfeld met recht en rede zeggen dat hun thuisland onveilig is.

Tot de Afrikaanse EU-kampen zijn ingericht, gaat de EU in nog niet bekende Europese landen gesloten kampen inrichten. Gevangenissen voor mensen die erin slagen de Middellandse Zee over te komen. Dat is een uitnodiging om naar Europa te komen, een recept voor meer doden. Hoe de afgewezen asielzoekers moeten worden teruggebracht naar hun thuislanden, is ook nog een raadsel.

Asielbeleid zal mislukken

De EU knutselt al met al een fictief asielbeleid in elkaar dat zal mislukken. Premier Mark Rutte (VVD) was dan ook terecht sceptisch-nuchter over de uitkomst: ‘The proof of the pudding is in the eating.’

Wat evenwel nog vreemder is, is de onbestreden premisse dat de migratie naar Europa moet doorgaan. De EU-leiders zijn het erover eens dat ongecontroleerde en dus illegale immigratie moet stoppen omdat er te veel mensen komen en een deel onderweg omkomt. Maar waarom moet migratie naar Europa überhaupt worden toegestaan?

Druk waar Conte en Merkel onder staan, is tijdelijk verminderd

Dit is tegen het belang van Europa. De werkloosheid is nog altijd huizenhoog, zeker in Frankrijk, Italië en Spanje.

Elsevier Weekblad besteedde vorige week uitgebreid aandacht aan de migratiecrisis:Illegale immigratie vraagt om drastische ingrepen

Maar het vreemdste is dat er geen noodzaak bestaat om nieuwe EU-immigratieregels af te spreken. De Italiaanse regering wil met grote publieke steun schepen weigeren. Het heeft al een voorproefje gegeven: het kan dit en heeft de wil. Als Spanje hetzelfde doet, zal geen schip meer vertrekken uit Noord-Afrika. Griekenland zit door de Turkije-deal al dicht en Hongarije doet de rest van de Balkan. Wie betaalt nog een mensensmokkelaar als de kans nul is om in Europa aan te komen? Dan vallen er ook geen doden meer.

Welk probleem is in de nacht van donderdag op vrijdag in Brussel dan eigenlijk ‘opgelost’? De binnenlandse druk waar Conte en Merkel onder staan, is tijdelijk verminderd. Conte wilde naar Rome terugvliegen met de belofte van Europese solidariteit in de tas, Merkel wilde terug naar Berlijn met een ‘EU-oplossing’ om Heimat-minister Horst Seehofer koest te houden. Van een uitvoerbaar en voor Europa verstandig asielbeleid is evenwel niets terechtgekomen.