Turkije

Erdogan claimt overwinning, oppositie is kritisch

24 juni 2018

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zondagavond de verkiezingsoverwinning geclaimd. Volgens de Turkse regering was om 10 uur ’s avonds al ruim 95 procent van de stemmen geteld.

‘Ons volk heeft ons de taak gegeven het presidentiële en uitvoerende ambt uit te oefenen’, zei Erdogan in een korte toespraak in Istanbul. ‘Ik hoop dat niemand een schaduw zal werpen over de resultaten en de democratie zal beschadigen om het eigen falen te verbergen.’

Oppositie spreekt van nipte winst voor Erdogan

Felicitaties voor Erdogan van andere regeringsleiders stroomden eerder op de avond al binnen via het Turkse staatspersbureau Anadolu Agency. Het pro-Erdogan persbureau meldt dat hij met 96.31 procent van de stemmen geteld met 52.68 procent een overwinning zou hebben behaald.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De oppositie maakte direct bezwaar tegen de voorlopige uitslag. Volgens Bülent Tezcan, woordvoerder van de seculiere CHP-partij – de grootste uitdager van de AKP van Erdogan – was in werkelijkheid op dat tijdstip nog geen 40 procent van de stemmen geteld. Daarvan zou volgens de CHP Erdogan 51.7 procent hebben gekregen. Een voorlopig nipte winst dus.

De resultaten uit de grote steden moeten nog komen. Naar verwachting is oppositiekandidaat Muharrem Ince daar vele malen populairder. De CHP-woordvoerder voorspelt dan ook een tweede ronde tussen Erdogan en Ince, zijn rivaal. Ince zelf hult zich nog altijd in stilzwijgen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Desalniettemin gaan aanhangers van Erdogan de straat op om feest te vieren. Ook in Rotterdam en Amsterdam gaan beelden rond van extatische Erdogan-aanhangers met Turkse vlaggen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Volgens een woordvoerder van de politie verzamelden mensen zich in het centrum van Rotterdam en rond het Turkse consulaat. Ook reden er toeterende auto’s rond,

 

 

 

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.