Iran-Deal

Netanyahu: ‘Iran ontwikkelt stiekem kernwapens’

30 april 2018Leestijd: 3 minuten

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zegt dat Iran zich niet aan het nucleaire akkoord houdt. In plaats van te stoppen met de bouw van kerncentrales, ontwikkelt het land in het geheim nucleaire wapens. Met deze informatie zou Israël de Amerikaanse president Donald Trump over de streep kunnen trekken, om het Iran-akkoord te torpederen.

Dat meldt het Franse persbureau AFP. Eerder op de dag kondigde Netanyahu aan dat hij met een belangrijke onthulling over het nucleaire akkoord zou komen. Later meldde de Israëlische premier dat Iran zich niet aan de voorwaarden houdt van het akkoord; het land zou in het geheim een kernwapenprogramma ontwikkelen. ‘Iran heeft gelogen,’ aldus Netanyahu. Hij zegt daarvan bewijs te hebben, maar hij presenteerde dat niet.

Voor Trump kan dit van groot belang zijn, want de Amerikaanse president heeft laten doorschemeren dat hij van de deal af wil.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

 

Uiterlijk op 12 mei wil Trump hierover een beslissing nemen. Mogelijk kan dat leiden tot een herziening van het akkoord, misschien gaat het helemaal van tafel. Het akkoord is in 2015 gesloten onder leiding van Trumps voorganger Barack Obama. Daarin werd afgesproken dat de sancties tegen Iran werden verlicht, als het land op zijn beurt de ontwikkeling van kerncentrales zou stopzetten. Die kerncentrales werden mogelijk gebruikt voor de ontwikkeling van kernwapens.

Macron als hoofdrolspeler in kwestie Iran-akkoord

Dit akkoord, dat destijds werd ondertekend door China, Frankrijk, Amerika, Rusland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Iran, dreigt door Amerika te worden opgezegd. Dit is zeer tegen de wens van de Franse president Emmanuel Macron. Macron wil bewijzen dat Frankrijk terug is op het wereldtoneel. Hij was vorige week al bij Trump op bezoek, waar hij het belang van het akkoord benadrukte. Trump greep de gelegenheid aan om het akkoord ‘belachelijk’ te noemen. ‘Dit had nooit beklonken moeten worden,’ aldus Trump.

Derk Jan Eppink over het atoomakkoord met Iran: Trumps wantrouwen tegenover Iran is terechtIRAN DEFENCE ARMY DAY

De nieuwe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, zei zondag:  ‘Als dit akkoord niet wordt verbeterd, zal Trump zich terugtrekken.’ Dat meldt CNN. Volgens Pompeo is Iran ‘de grootste sponsor van terrorisme ter wereld’. Als Trump zich terugtrekt uit het akkoord maakt dit de weg vrij voor nieuwe sancties tegen Iran.

Macron klopt aan bij Moskou en Teheran

Reden voor Macron om Poetin te bellen. Volgens het Kremlin dringt zowel Macron als Poetin aan op een ‘volledige uitvoering’ van het nucleaire akkoord. Macron werkt er hard aan om alle partners van het akkoord uit 2015 achter zich te krijgen. Dit weekeinde lieten Angela Merkel, de Duitse Bondskanselier, en Theresa May, de Britse premier, weten dat zij het akkoord willen behouden.

Zondag heeft Macron gebeld met de president van Iran, Hassan Rohani. Tijdens het telefoongesprek van meer dan een uur heeft hij de wens uitgesproken dat het akkoord in stand blijft, meldt het Élysée. Het huidige akkoord loopt af in 2025, waarna Iran mogelijk verder bouwt aan een kernwapenarsenaal. Macron probeert het akkoord uit te breiden om ontwikkeling van kernwapens door Iran ook in de toekomst te kunnen voorkomen.

Trump snapt de mullahs in Iran beter dan Obama, schreef Arend Jan Boekestijn eerder. 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.