Turkije

Wordt deze vrouw blok aan het been Erdogan?

25 oktober 2017Leestijd: 2 minuten

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan, ogenschijnlijk onbedreigd aan het roer, krijgt er een rivaal bij. Het gaat om de 61-jarige Meral Aksener. Met haar nieuw opgerichte ‘Goede Partij’ wil ze een greep naar de macht doen tijdens de komende parlements- en presidentsverkiezingen in Turkije.

Onder gejuich van vele opgekomen aanhangers zei Aksener, ex-minister van Binnenlandse Zaken, dat ze de ambitie heeft president te worden, omdat ‘de democratie in Turkije wordt bedreigd’.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De Turken zijn moe

Aksener wil met haar centrum-rechtse partij Iyi Parti, dat zoveel betekent als ‘Goede Partij’, de onwrikbare machtspositie van Erdogans AK-partij breken. ‘Turkije en zijn mensen zijn moe, de staat is versleten en de publieke orde is in ontbinding. Er is geen andere weg dan de politieke arena te veranderen,’ sprak zij in de hoofdstad Ankara. Aksener was vroeger politicus van de nationalistische oppositiepartij MHP, maar kreeg ruzie met de partijvoorzitter.

Mijn partij zal weer voor gerechtigheid zorgen, aldus Aksener, een sneer naar Erdogan, wiens partij voluit Partij voor  Rechtvaardigheid en Ontwikkeling heet. Ze heeft geen goed woord over voor het politieke nepotisme van de huidige regering en zal zich inspannen voor een herstel van een ‘vrij’ Turkije. Het is niet de verwachting dat Aksener een directe concurrent wordt van Erdogan.

Aksener kan stemmen afsnoepen van Erdogan

Tot op heden zijn namelijk slechts vijf leden van het 550 zetels parlement overgestapt naar haar partij, meldt persbureau Reuters. De kracht van Aksener zit ‘m vooral in het afsnoepen van stemmen. Bij de vorige verkiezingen in 2015 behaalde Erdogan in eerste aanleg niet de absolute meerderheid in het parlement. Toen het daarna niet lukte om een coalitie te vormen, schreef hij nieuwe verkiezingen uit, waarin er wel een krappe meerderheid uit de bus rolde. Aksener kan die absolute meerderheid in gevaar brengen.

Tayyip Recep ErdoganErdogan: een sultan met een wel heel kort lontje en een mediterrane macho met wie het Westen gedwongen is samen te werken…lees dit portret over de Turkse leider nog eens terug >

Erdogan is al sinds 2003 aan de macht in Turkije. Eerst als premier, de laatste jaren als president. Na de mislukte staatsgreep vorig jaar zomer verstevigde hij zijn macht. De persvrijheid werd nog verder ingeperkt, duizenden mensen werden vastgezet op verdenking van betrokkenheid bij de coup en talrijke ambtenaren verloren hun baan. De presidents- en parlementsverkiezingen staan gepland voor 2019. Aksener heeft dus nog wel even tijd om campagne te voeren en haar partij uit te bouwen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.