Europese Unie

Juncker verwijt Orbán ‘gebrek aan solidariteit’

06 september 2017

Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, roept de Hongaarse premier Viktor Orbán tot de orde. Orbán eiste vorige week dat de Europese Unie zou meebetalen aan de grensbewaking van Hongarije. De Hongaarse regering wilde een tegemoetkoming van 400 miljoen euro.

De Hongaarse grens wordt bewaakt door militairen en politie-eenheden, en Orbán liet tijdens de vluchtelingencrisis een hek bouwen. ‘Hongarije beschermt alle burgers uit de Europese Unie tegen de massale komst van illegale immigranten,’ zegt de Hongaarse regering.

‘EU meet met twee maten’

Volgens Orbán moet de EU daaraan meebetalen. Want Griekenland, Italië en Bulgarije krijgen wel financiële steun van de EU om illegale migratie tegen te gaan. ‘We kunnen niet met twee maten gaan meten,’ zegt een Hongaarse regeringswoordvoerder.

Het is het horrorscenario voor pro-­immigratie-activisten, maar sinds 2015 bouwt ­Europa aan een fort. Juist door conflicten tussen de lidstaten is de Europese Unie inmiddels moei­lijker te bereiken en daalt de illegale immigratie

Op dat geld hoeft Orbán niet rekenen, liet Juncker dinsdag weten. ‘Solidariteit is tweerichtingsverkeer,’ schrijft hij in een brief aan de Hongaarse premier. Daarbij wees hij Orbán fijntjes op alle vormen van hulp die de EU aan de Hongaarse regering had verstrekt op het gebied van migratie. De brief kwam in handen van nieuwssite Politico.

‘Dank voor uw roep om méér Europa’

Juncker erkent dat de Hongaarse regering behulpzaam is bij het bewaken van de Europese buitengrenzen, maar doelt daarbij vooral op de Hongaarse hulp bij de zuidgrens van Macedonië en de noordgrens van Griekenland. ‘Ik wil ook mijn dank uitspreken voor uw roep voor meer Europa op het gebied van migratie en grensbewaking,’ schrijft Juncker. ‘Er zijn tijden waarop lidstaten kunnen rekenen op steun, en tijden waarin hun gevraagd wordt om bij te dragen.’

‘Solidariteit is geen à la cart-gerecht,’ schrijft Juncker, ‘waarbij kan worden gekozen voor grensbewaking, maar niet voor het verdelen van vluchtelingen.’ Daarmee doelt Juncker op de weigering van Orbán om vluchtelingen op te nemen zoals werd afgesproken tijdens de vluchtelingencrisis van 2015. De Europese Commissie begon daarover een zogeheten inbreukprocedure. ‘Ik reken op uw actieve betrokkenheid, gebaseerd op de EU-verdragen en onze gedeelde waarden,’ zo sluit Juncker af.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.