Salisbury

Juncker rijdt May in wielen met gelukwens aan Poetin

20 maart 2018

De voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker heeft de Britse regering in verlegenheid gebracht. Juist nu de Britse premier Theresa May Rusland wil raken met sancties, doet Juncker een handreiking naar de Russische president Vladimir Poetin.

May stelde vorige week sancties in tegen Moskou, nadat de Russische dubbelspion Sergej Skripal werd vergiftigd met zenuwgas. Het Verenigd Koninkrijk vermoedt dat het Kremlin achter de aanval zit, en wees vorige week 23 diplomaten uit. May verklaarde in het Lagerhuis dat ze de steun had van zowel de Verenigde Staten als Europese regeringsleiders. Zo sprak ze onder meer met de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

De Russische president Poetin werd afgelopen zondag voor de vierde keer herkozen. Hij werd door Merkel, Macron en de Amerikaanse president Donald Trump gefeliciteerd, maar niet door May. Opmerkelijk is dat Juncker met felicitaties zinspeelt op een gemeenschappelijke veiligheidsdoelstelling.

‘Brief van Juncker is misselijkmakend’

De woordvoerder van May werd gevraagd wat ze van Junckers felicitaties vond, waarop ze ontwijkend antwoordde dat ‘de positie van de Britse premier in ieder geval erg duidelijk is’. Dat meldt The Times. Op de vraag of de regering teleurgesteld is dat Juncker de aanval met zenuwgas niet heeft genoemd, was het antwoord: ‘Vanuit EU-landen is een sterk antwoord gekomen. Regeringsleiders hebben de aanval in Salisbury veroordeeld.’

Lees ook deze analyse van Jelte Wiersma: Het eerlijke verhaal van Jean-Claude Juncker

De leider van het Conservatieven in het Europees Parlement is minder diplomatiek en veegt de vloer aan met Juncker. ‘Dit is een schandelijke brief van Juncker,’ zegt Ashley Fox, ‘Poetin feliciteren met een overwinning in verkiezingen die gemanipuleerd zijn is al erg genoeg, maar het ongenoemd laten van de Russische verantwoordelijkheid van een zewnugasaanval op onschuldige mensen in mijn land is misselijkmakend.’

Opmerkelijk is dat de Europese Unie minder ver gaat in de veroordeling van de zenuwgasaanval dan Amerika, Frankrijk en Duitsland. De drie bondgenoten zeggen dat bijna niet uit te sluiten valt dat het Kremlin achter de aanval zit. De Europese Unie vraagt Rusland om met bewijs te komen dat het nieuws met de aanval te maken heeft. Een duidelijk verschil in toon.

Volgens de Britse krant The Times is Donald Tusk, de president van de Europese Raad, niet van plan om Poetin te feliciteren.

Juncker breekt en passant een lans voor het Frans

Een verrassende bijkomstigheid is dat Juncker vandaag op TV5 toelicht dat hij het Frans wil promoten binnen de Europese Unie. ‘Ik zie niet in waarom de taal van Shakespeare belangrijker zou zijn dan de taal van Voltaire. Ik ben een aanhanger van Voltaire.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.