Beeld vormt zich van dader aanslag Toronto: ‘Geen terrorist, wel psychische problemen’

24 april 2018Leestijd: 3 minuten
Yonge Street, de straat waar Minassian met een bestelbusje inreed op voetgangers - Foto: AFP

Het door een chauffeur aangerichte bloedbad in de Canadese stad Toronto afgelopen maandag is volgens autoriteiten definitief geen terroristische aanslag. De 25-jarige Alek Minassian reed maandag met een bestelbus over een afstand van twee kilometer op groepen voetgangers in op Yonge Street, een van de drukste straten van de Canadese miljoenenstad.

Daarbij kwamen tien mensen om. Vijftien slachtoffers liggen nog in het ziekenhuis.

Dader sympathiseert met seksueel gefrustreerde campusschutter

De Canadese premier Justin Trudeau spreekt van een ‘zinloze aanval’ en een ‘afgrijselijke tragedie’, maar niet van terreur. De Canadese minister van Veiligheid Ralph Goodale zei eerder al dat de aanrijdingen geen deel uitmaakten van een terroristisch complot. Ook wordt het incident niet als aanleiding gezien om het dreigingsniveau in Canada op te schroeven. Wat ze wel zeker weten, is dat Minassian met opzet op mensen inreed.

De jongeman staat dinsdag al voor de rechter. De man woont in een noordelijke buitenwijk van Toronto, en was niet bekend bij de politie. In eerdere berichtgeving werd gespeculeerd dat dat wel het geval was.

Over zijn motief is nog altijd niets bekend. Zoals vaak het geval is bij dit soort incidenten, omschrijven bekenden van hem als ‘totaal ongevaarlijk’. Wel zou hij een teruggetrokken bestaan leiden en kampen met psychische problemen. Volgens The Toronto Star was Minassian idolaat van Eliot Rodger, de Amerikaanse regisseurszoon die in 2014 uit seksuele frustratie zeven mensen doodschoot in Isla Vista, een studentengemeenschap in Santa Barbara in de Amerikaanse staat California. Hij beroofde zichzelf vervolgens van het leven. Rodger wilde wraak nemen op seksueel actieve studenten omdat hij zelf geen vriendin kon krijgen.

De laatste Facebook-post van Minassian zou ook reppen over ‘onvrijwillig celibaatschap’, een term die Rodger in zijn manifest over zijn beweegredenen achter de massamoord veelvuldig gebruikte.

Minassian doorliep zijn middelbare schooltijd op een school voor leerlingen met ‘special needs’. Volgens ex-klasgenoten viel hij wel op tijdens zijn middelbare schooltijd, maar was hij gevaarloos. Zo omschrijft een voormalige schoolgenoot van Minassian hem tegenover persbureau Reuters, als een ‘stille jongen die met zijn hoofd gebogen door de gangen wandelde, en miauwende geluiden maakte’. Hij zou inmiddels als software-ontwikkelaar werken.

Agent geprezen na geweldloos optreden

De agent die Minassian wist te arresteren wordt alom geprezen omdat hij hem niet heeft doodgeschoten, ondanks het wapen dat hij bij zich had. Minassian schreeuwde ‘dood mij’ toen hij werd opgepakt.

Het bloedbad viel samen met een bijeenkomst in Toronto van de ministers van Buitenlandse Zaken en ministers belast met veiligheidskwesties van de G7. Toronto is met 2,8 miljoen inwoners een stad met een buitengewoon laag moordcijfer. Vorig jaar lag dat cijfer op 61. Ter nagedachtenis aan de slachtoffers werden de lichten van de CN Tower – de iconische toren vlakbij de haven van de Canadese miljoenenstad – maandagavond gedoofd.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."