Wat dreef de jonge Amerikaanse schutter Elliot Rodger?

26 mei 2014Leestijd: 2 minuten

Afgelopen vrijdag bracht de 22-jarige Elliot Rodger zeven mensen om het leven op een campus nabij de stad Santa Barbara in de Amerikaanse staat Californië. Wat dreef deze zoon van een filmregisseur uit Hollywood?

Rodger bracht eerst zijn drie huisgenoten met messteken om het leven. Vervolgens schoot hij op de campus in het rond en doodde zo nog eens drie personen en verwondde er dertien. Uiteindelijk maakte Rodger een eind aan zijn eigen leven.

Manifest

Vlak voor het begaan van zijn daad verzond Rodger een 141 pagina’s tellend document naar zijn ouders en andere bekenden.

Het manifest van moordenaar Elliot Rodger is door The New York Times openbaar gemaakt. In het manifest beschrijft Rodger uitvoerig waarom en hoe hij zijn slachtoffers om het leven wil brengen.

Frustratie

Rodger legt uit dat hij gefrustreerd is door de scheiding van zijn ouders, zijn lengte en het gebrek aan aandacht van vrouwen: ‘Ik zal hen allemaal vermoorden en laten lijden zoals zij ook mij hebben laten lijden’.

In detail gaat hij in op zijn jeugd. Als kind wordt hij gediagnosticeerd met het Syndroom van Asperger. Geobsedeerd door het onbereikbare ontwikkelde hij haatgevoelens jegens knappe en succesvolle mensen.

Naast het manifest plaatste Rodger een filmpje op Youtube waaruit blijkt dat hij zijn gruwelijke actie beging uit wraak.

Persconferentie

In een persconferentie stelt Richard Martinez, de vader van een van de slachtoffers ‘laffe en onverantwoordelijke politici en de NRA’ verantwoordelijk voor de dood van zijn zoon.

De NRA is de Amerikaanse belangenorganisatie voor het recht op wapenbezit.

‘Wanneer zal deze waanzin stoppen?’ vroeg Martinez zich openlijk af op de emotionele persconferentie.