May verwelkomt collectieve actie tegen Rusland, maar wil meer

27 maart 2018Leestijd: 3 minuten
Theresa May - Foto: AFP

Westerse landen scharen zich massaal achter de Britse premier Theresa May tegen Rusland na de zenuwgasaanval op de Russische ex-spion Sergej Skripal en zijn dochter in het Britse Salisbury. Europese landen, Amerika en de NAVO sturen Russische diplomaten weg. Het is allemaal zeer welkom voor May, maar dinsdag hamert zij op een ‘lange termijn-oplossing’ voor de dreiging die Rusland zou vormen.

Na een aantal landen uit de Europese Unie (EU), volgden dinsdag Amerika en de NAVO in hun aankondigingen over het wegsturen van Russische diplomaten.

Rusland zal reageren, waarschuwt Kremlin

Het is de grootste en meest collectieve actie tegen Moskou sinds de Koude Oorlog. Het Verenigd Koninkrijk houdt de regering van de Russische president Vladimir Poetin verantwoordelijk voor de gifgasaanval op Skripal en zijn dochter Yulia. De Russische regering ontkent iets met de aanval in Salisbury te maken te hebben en spreekt van ‘provocatieve gebaren’ van het westen. Er zullen gevolgen zijn, dreigde het Kremlin bovendien.

De westerse solidariteit met Londen is indrukwekkend, en zeer welkom, schrijft Robbert de Witt

Hard bewijs dat de Russen achter de aanval zouden zitten is er nog niet. Desalniettemin steunt het merendeel van de EU de Britten. 22 van de in totaal 28 EU-landen, inclusief de Britten zelf, zetten Russische diplomaten uit.

Tot de grote opluchting van May, die de afgelopen weken nog met de Unie overhoop lag vanwege de trage en moeizame Brexit-onderhandelingen. Ze sprak woensdag met Britse kabinetsleden, en benadrukte dat haar westerse bondgenoten niet alleen uit solidariteit handelen, maar ook omdat ze de dreiging van Rusland zouden erkennen. ‘Gisteren was een significant moment in ons antwoord op deze roekeloze daad van agressie, maar er moet nog meer gedaan worden met onze internationale partners om tot een lange termijnoplossing te komen voor de dreiging van Rusland,’ aldus de Britse premier volgens persbureau Reuters.

NAVO en Amerika volgen Europese Unie

Dinsdag kondigde de NAVO aan dat zeven Russische diplomaten worden weggestuurd bij de missie bij het hoofdkwartier van de militaire alliantie in Brussel. Ook wordt de aanwijzing van drie nieuwe diplomaten geblokkeerd. Daarmee wordt het personeel van de Russische missie teruggebracht van 30 naar 20 man. ‘Het is een zeer duidelijk signaal dat acties consequenties hebben,’ zei NAVO-chef Jens Stoltenberg in een toelichting.

Ook de Amerikanen doen mee: de regering van de Amerikaanse president Donald Trump zet 60 Russische diplomaten uit, onder wie 12 inlichtingenambtenaren van de Russische missie op het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York. Ook wordt het Russische consulaat in de Amerikaanse stad Seattle gesloten. Het Witte Huis laat in een verklaring weten dat de westerse reactie op ‘de Russische chemische aanval’ in Groot-Brittannië wordt gesteund.

De Amerikaanse minister van Defensie James Mattis sprak positief over de eensgezindheid van westerse landen tegen de regering van Poetin. ‘Rusland heeft de potentie om een partner van Europa te zijn, maar op dit moment moeten we erkennen dat ze ervoor hebben gekozen om een andere relatie te hebben met NAVO-landen.’

Rusland heeft nog geen details gegeven over een eventuele tegenreactie. President Poetin was dinsdag in de Siberische stad Kemerovo om nabestaanden van de slachtoffers van de grootschalige brand in een winkelcentrum te condoleren. Ondanks de diplomatieke spanningen bracht de Britse premier May dinsdag per brief overigens daar wel haar condoleances voor over op de Russische regering.