Tariq Ramadan blijft in cel: dit zijn de beschuldigingen

03 februari 2018Leestijd: 3 minuten
Tariq Ramadan - Foto: AFP

De Zwitserse islamoloog Tariq Ramadan blijft voorlopig nog in Frankrijk in hechtenis zitten. Hij is officieel aangeklaagd wegens de verkrachting van twee vrouwen.

In november was Ramadan genoodzaakt zijn werkzaamheden aan Oxford University tijdelijk te onderbreken. Hij wijst de beschuldigingen van verkrachting van de hand en heeft gezegd de vrouwen aan te klagen voor laster.

Ramadan werd woensdag in Parijs gearresteerd.

Mogelijk komen er meer slachtoffers naar voren

Henda Ayari, een van de vrouwen die eerder aangifte deed tegen Ramadan, werd eind vorig jaar na haar beschuldiging het mikpunt van doodsbedreigingen. De stroom haatmails aan Ayari’s adres bevatte ook verwensingen dat ze moest worden verkracht. Ook wordt beweerd dat de aanklacht tegen Ramadan een zionistisch complot is tegen de islamoloog.

Ayari – voorheen salafist en nu feministe – schreef een boek waarin onder meer een verkrachting voorkwam. Tijdens een uitzending van de Franse televisiezender BFMTV vertelde Ayari dat Ramadan haar uitnodigde op zijn hotelkamer en haar vervolgens ‘als een wild beest’ besprong en verkrachtte. ‘Hij verstikte me zo hard, dat ik dacht ik zou sterven,’ zei ze in oktober tegen de Franse krant Le Parisien.

De advocaat van Ayari, Jonas Haddad, zegt zaterdag tegen persbureau AFP dat de zaak nu wellicht een sneeuwbaleffect zal sorteren: ‘Als er nog andere slachtoffers zijn in Frankrijk of ergens anders, weten ze nu dat het rechtssysteem zal antwoorden.’ Ayari was de eerste vrouw die aangifte deed tegen Ramadan.

Een aantal dagen na de aangifte van Ayari in oktober, kwam ook een ander slachtoffer naar voren: een anonieme vrouw. Zij beschuldigde Ramadan ervan haar op gewelddadige wijze te hebben verkracht in een hotelkamer in Lyon in 2009. Het Amerikaanse tijdschrift Vanity Fair sprak uitvoerig met de vrouw, die opereert onder het pseudoniem ‘Christelle’. Ze sprak van ‘klappen in het gezicht, gedwongen anale seks, verkrachting met een object, en verschillende vernederingen’. Ramadan zou haar onder meer aan haar haren naar de badkuip hebben gesleept, en over haar heen hebben geürineerd zonder dat ze dat wilde.

‘Christelle’ herhaalde die verklaring donderdag voor een onderzoeksrechter, in de aanwezigheid van Ramadan zelf. Tijdens haar verklaring zou ze het ook hebben gehad over een klein litteken dat de islamoloog op zijn kruis heeft – informatie die ze niet zou hebben kunnen weten zonder in intiem met hem te zijn geweest, aldus bronnen binnen de rechtbank tegen persbureau AFP. Ramadan ontkent alle aantijgingen.

Ramadan zelf spreekt van lastercampagne

De conservatieve islamoloog Ramadan was in 2009 nog integratie-adviseur van de gemeente Rotterdam en gasthoogleraar aan de Erasmus Universiteit. Inmiddels werkt hij weer in Frankrijk en is hij hoogleraar aan de prestigieuze University of Oxford. Te midden van de hype rond #MeToo werd hij in Frankrijk door twee vrouwen beschuldigd van verkrachting. De universiteit van Oxford stelde hem op non-actief.

Intussen kwamen er nog twee aanklachten bij. Afkomstig van vrouwen die beweren dat zij in de jaren tachtig en negentig door hem zijn misbruikt. Ramadan gaf toen les op een middelbare school in Zwitserland. De vrouwen waren destijds tussen de veertien en achttien jaar oud. Minderjarig dus. Hijzelf spreekt van een ‘lastercampagne’ door zijn vijanden.

Tariq Ramadan is trouwens ook de kleinzoon van Hassan al-Banna, de islamitische activist die in Egypte de Moslimbroederschap heeft opgericht.